De beste wijnhuizen van België

“BELGISCHE WIJNEN MAKEN HET VERSCHIL MET HUN KWALITEIT”
Geselecteerd door Tom Ieven, sommelier van Hof Van Cleve.

01. Wijnfaktorij

10 jaar geleden plantte wijnbouwer én -maker Patrick Nijs zijn eerste wijnstokken op een zuidhelling in Maaseik, gevolgd door de aanplant van een zonovergoten wijngaard op de Houwaartseberg in Tielt-Winge en later ook in Reet. Intussen wordt hij bijgestaan door zijn soulmate Aaron De Ceuster, en werkt het duo helemaal in harmonie met de natuur. Geen elektriciteit, herbiciden of insecticiden, wel bijzondere aandacht voor de biodiversiteit door de bodem zo weinig mogelijk te bewerken.

Elke druif wordt met de hand geteeld, geplukt en vervolgens naar hartje Antwerpen gebracht, waar de wijn volledig ambachtelijk in de Urban Boutique Winery wordt gemaakt. Patrick manipuleert, klaart of filtert zo weinig mogelijk, wat de Wijnfaktorij ook bij veganisten geliefd gemaakt.

De wijnen worden ook op die plek gebotteld en verkocht, wat de keten tussen wijnmaker en consument heel kort maakt: een bewuste en ecologische keuze van de Wijnfaktorij.

Elk jaar biedt de Wijnfaktorij rode, witte en roséwijn aan. De wijn kreeg de naam Chansaar, een verwijzing naar wijnbouwer Patrick die zich een ware gelukzak waant in zijn wijngaard, maar ook naar de man of vrouw die de fles kan openen en er met goed gezelschap kan van genieten. Top of the bill is de premium reserve Kontreir, die slechts in uitzonderlijk goeie jaren kan worden gemaakt, en met succes: Kontreir III schopt het als eerste Belgische wijn tot de kaart van het Spaanse driesterrenrestaurant El Celler de Can Roca, al een paar keer verkozen tot beste restaurant ter wereld.

Op zaterdag kan je deelnemen aan de open proeverijen: meer info op www.wijnfaktorij.be

“Met hun frisse zuren onderscheiden Belgische wijnen zich van de traditionele wijnlanden.”

02. OUD CONYNSBERGH

Wijndomein Oud Conynsbergh is een droom van acht vrienden uit Boechout die in vervulling gaat. De ‘tafel van 8’ plantte zijn eerste wijnranken aan in Hoevere Veld in 2014, gevolgd door Kapellen Veld, Mussenhoeve en Melkkuip. De vier verschillende wijngaarden zijn elk uniek gelegen en hebben een eigen microklimaat en verscheidene bodems, waar de druiven optimaal kunnen rijpen en wat resulteert in echte terroirwijnen.

Oud Conynsbergh werkt met respect voor de natuur: het beheer van het domein gebeurt aan de hand van de maankalender, zonder herbiciden of insecticiden en met een minimale impact op het milieu.

Het unieke karakter van elke wijngaard brengt een verscheidenheid aan wijnen van verschillende klassieke druiven met zich mee. Zo werkt Oud Conynsbergh van in het begin met de auxerroisdruif, een minder bekende druif die in ons klimaat het best tot z’n recht komt. De witte auxerroiswijnen werden in 2019 aangevuld door diverse rode pinot noirwijnen, nog een druif die het in ons koelere klimaat perfect doet. Daarnaast vind je bij Oud Conynsbergh ook rosé en mousserende wijnen.

Proeven kan in de wijnbar van Oud Conynsbergh aan de molen van Boechout, met zicht op de wijngaard. Je kan de vier wijngaarden ook met de fiets bezoeken: download de fietsroute op www.oudconynsbergh.be

03. CLOS D’OPLEEUW

Wijngaard Clos d’Opleeuw wordt door Hof van Cleve-sommelier Tom Ieven beschouwd als dé bakermat van de Belgische wijncultuur en staat dan ook al jaren gekend als de top in België. Deze kleinschalige wijngaard van amper 1 hectare ligt op een zuidelijke helling in het pittoreske dorpje Gors-Opleeuw in Haspengouw en wordt volledig omwald met 19e-eeuwse, dikke muren van drie meter hoog. Dit verklaart meteen de naam van de ommuurde wijngaard: ‘clos’ is een beschermde naam en mag enkel door Clos d’Opleeuw gebruikt worden.

Dankzij de ommuring krijgt de noorderwind bijna geen kans en genieten de druiven van zachtere temperaturen, vergelijkbaar met het microklimaat in Dijon. Al deze factoren maken het mogelijk om hier een fantastische chardonnaywijn te maken.

Wijnbouwer Peter Colemont werkt met een tomeloze drang naar perfectie aan zijn wijn en wil met zijn Belgische chardonnay dan ook de grote witte Bourgognes evenaren. Hij gebruikt enkel de beste druiven, past de allerfijnste vinificatietechnieken toe en laat de wijn een jaar op Belgische en Franse eiken vaten rijpen. Dat resulteert in een karaktervolle wijn met van jongs af aan duidelijke toetsen van eikenhout, met voldoende fraîcheur en fruitigheid.

“Wijngaard Clos d’Opleeuw bottelt slechts 3000 flessen per jaar: kwaliteit primeert op kwantiteit.”

Door het kleinschalige karakter van de clos en de kritische druivenselectie van Peter worden er jaarlijks slechts zo’n 3000 flessen Clos d’Opleeuw gebotteld.

Meer informatie vind je op: www.clos-d-opleeuw.be

04. ALDENEYCK

Wijndomein Aldeneyck ligt in het gelijknamige dorp Aldeneik in Maasvallei Limburg en dankt zijn goeie ondergrond aan de Maas, die duizenden jaren lang grind- en kiezellagen afzette tot zich een leemlaag vormde. Al in 750 verbouwde men er wijn, tot het er in de middeleeuwen beduidend koeler werd. Intussen is dit gebied een van de droogste in de Benelux en zorgt de zonovergoten zuidzuidoostelijke oriëntatie voor een warmer microklimaat, ideaal voor de rijping van de pinotdruif.

De voormalige fruitkwekerij van Hein Herckens werd door zijn zoon Karel Henckens en diens echtgenote Tine Linssen in 1999 omgebouwd tot een wijngaard, met de aanplant van de eerste witte pinotdruiven in 2002.

De keuze voor pinot was snel gemaakt: het frisse, minerale karakter van de druif weerspiegelt perfect het terroire karakter van de streek. Vandaag is Aldeneyck Europa’s meest noordelijke pinotwijngaard.

“Duurzaam wijn bouwen in harmonie met de natuur is bij elke Belgische wijnbouwer topprioriteit.”

Om de best mogelijke wijnkwaliteit te bereiken, volgde Karel een opleiding tot Winzer (wijnbouwer) aan het wijnbouwinstituut in Trier in de Moezelstreek. Op zijn domein streeft hij naar een beperkte opbrengst per wijnstok van maximaal 50 hectoliter per hectare. Hoe selectiever tijdens de pluk, hoe rijker de smaak van de wijn, zo klinkt het.

Naast pinot vind je bij Aldeneyck ook riesling, Gewürtztraminer en enkele chardonnays. Op vrijdag en zaterdag kan je proeven – op het wijnterras met zicht op de wijnmakerij of in de winkel.

Er worden ook rondleidingen georganiseerd.
Plan alvast je bezoek: www.wijndomein-aldeneyck.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart