Cartier

Erfgoed dat evolueert

1847 staat in de geschiedenisboeken geschreven als het geboortejaar van ‘Maison Cartier’, nadat Louis-François Cartier in Parijs het atelier van zijn leermeester Adolphe Picard overnam. Na bijna zes decennia exclusieve toewijding aan het juweliersambacht, verscheen in 1904 het eerste Cartier-horloge.

Het eerste horloge dat aan de pols kon worden gedragen was een creatie van Louis Cartier voor zijn vriend, de Braziliaanse piloot Alberto Santos-Dumont. Een deel van zijn familienaam – Santos – zal later verbonden worden aan één der meest geliefde Cartier-horloges. Sinds 1904 heeft Cartier meer dan 100 patenten ingediend en blijft dat nog steeds doen. Cartier zette voorzichtig verdere stappen in de wereld van de uurwerkmakerij met de voorstelling van Model A in 1912, een eerste model van wat als mysterieuze klok benoemd werd.

In 1914 verscheen voor het eerst het pantermotief op een Cartier-polshorloge, uitgevoerd in diamant en onyx. Het pantermotief is tot op heden iconisch voor Cartier en keert in diverse creaties van het huis terug.

Doorbraak

De grote doorbraak van Cartier in de horlogewereld volgde in 1917 met de creatie van het Tank-horloge. Het is wachten tot 1919 vooraleer het gecommercialiseerd werd. Met het Tank-horloge maakt Cartier meteen een statement: waar voordien enkel ronde horloges in de etalage lagen, verbaasde Cartier met een rechthoekige kastvorm. De naam geeft perfect weer hoe het ontwerp tot stand kwam. Het bovenaanzicht van een militaire tank was de inspiratiebron voor het uitzicht van het horloge met de koepel als horlogekast en de rupsbanden als laterale belijning. Hieruit ontstond een fundamenteel designprincipe: het ontwerp van de kast is geïntegreerd in het verlengde van de armband, zonder enige onderbreking van het visuele ritme.

Het Tank-horloge kreeg van bij de eerste voorstelling grote bijval. Het horloge werd het symbool van de artistieke en culturele trendsetters, die zowel de puurheid van de vormgeving als de vernieuwende creativiteit waardeerden.

Sinds de introductie van het Tank-horloge vond Cartier het telkens opnieuw uit, verraste voortdurend met nieuwe interpretaties. Vanaf 1921 werd de kast groter, terwijl de zijdelingse belijning fijner werd. Dat was het Tank LC-horloge voor Louis Cartier. Eind de jaren zeventig volgden de monochrome wijzerplaten van de Must-versie.

Eindeloos geïnspireerd

Het Tank-horloge is ontegensprekelijk uitgegroeid tot een vaste waarde en nieuwe interpretaties blijven verbazen. Denk maar aan het Tank Française dameshorloge (1996), waar kast en armband één geheel vormen, terwijl Cartier zijn faam en kunnen als juwelier in het ontwerp integreert.

Vergeten we evenmin de Tank Américaine (dames en herenhorloge), de Tank Cintrée met groot uitgetrokken kastformaat, Tank MC, Tank Chinoise en Tank Asymétrique. Bij deze laatste werd de kast ‘vervormd’ door de rechterbovenhoek omhoog te trekken en de linker onderhoek naar beneden te halen.

Kenmerkend voor de voortdurende vernieuwing van het Tank-horloge is de Tank Solarbeat™, waarbij het originele design gerespecteerd blijft, terwijl fotovoltaïsche cellen de nodige energie leveren. Het is een technisch hoogstandje dat het licht laat doordringen tot de fotovoltaïsche cellen onder de wijzerplaat via onzichtbare perforaties in de Romeinse cijfers.

Eindeloze variatie vinden we verder in de uitvoeringen met uiteraard goud on top. Voor wie het nog exclusiever wil, is er de Tank jewelry watch met kast en armband uit witgoud, bezet met 598 briljant geslepen diamanten van in totaal 10,67 karaat, een kroon bezet met een 0,10 -karaat diamant, onyx wijzerplaat opgeluisterd met een diamant op 12.00u, enz.

Bestsellers

Naast het meer dan 100-jaar populaire Tank-horloge zijn er nog meer Cartier-creaties die hun succes decennialang bestendigen.

In 1978 onthulde Cartier het Santos de Cartier horloge, gekenmerkt door een geïntegreerde horlogeband die voor het eerst 18 karaat goud en roestvrij staal met elkaar combineert. Dat was een ware koerswijziging voor het huis, dat tot dan toe alleen met edele metalen werkte. 45 Jaar later telt het gamma liefst 47 variaties op het thema.

Bij de lancering in 1983 introduceerde het Panthère de Cartier horloge het concept van juweelhorloge. Het werd spontaan warm onthaald in de kunstscène. Opgeluisterd met goud, diamanten en edelstenen, is het een opgemerkt accessoire voor dames met stijl. Op de 40E verjaardag van het Panthère de Cartier horloges is de collectie 54 variaties rijk.

Savoir-Faire

Cartier ziet de belangrijkste waarde van hun ‘savoir-faire’ in het onophoudelijke heen en weer schakelen tussen ontwerpers en ambachtslieden, als prikkel voor creatieve dialogen en productieve uitwisselingen. Cartier is dan ook trots op zijn Manufacture, die de lange levensduur van hun horloges verzekert door het in eigen huis beheersen van elke productiefase. Er zijn 175 ambachten vertegenwoordigd, waardoor een zeldzaam evenwicht ontstaat tussen baanbrekende technologie en traditionele technieken. Cartier verenigt de kunst van het juweliersambacht met de precisie van uurwerkmakers tot kostbare horloges, die wereldwijd klanten verleiden en hen tijdloos vreugde schenken.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart