Stella McCartney

Introduceert eerste commerciële luxetas gemaakt van paddenstoelenleer

Stella McCartney staat al sinds de start van haar carrière bekend om haar diervriendelijke keuzes.

Als dochter van overtuigde veganisten en dierenrechtenactivisten Paul en Linda McCartney, slaagt ze er al bijna 30 jaar in om must-have collecties op de markt te brengen zonder dat daar ook maar één dier voor hoeft te lijden. In de plaats werkt ze met innovatieve technieken en materialen die het gebruik van leder totaal overbodig maken.

Onlangs bracht de Britse ontwerpster een luxetas gemaakt uit mycelium op de markt, een veganistisch leeralternatief op basis van paddenstoelen.

De tas met de naam “Frayme Mylo” werd deze zomer gelanceerd in de Stella McCartney boetieks.

Om de tas te kunnen ontwikkelen sloeg McCartney de handen in elkaar met Bolt Threads, een producent van Mylo zoals het paddenstoelenleer genoemd wordt. Een langdurig ontwikkelingsproces was nodig om in 2018 met de allereerste mycelium-tas op de proppen te komen. Dit prototype met de naam Falabella was echter nog niet geschikt om in productie genomen te worden. Ze werd wel als innovatie tentoongesteld op de tentoonstelling ‘Fashioned from Nature’ in het gerenommeerde Victoria en Albert Museum in Londen. Sinds het materiaal klaar is voor de commerciële markt werden ook de eerste Mylo kledingstukken aan het publiek gepresenteerd.

Al kende de ‘Frame Mylo’ haar debuut reeds tijdens Paris Fashionweek 2021, pas dit jaar is hij eindelijk klaar om de wereld te veroveren en om het materiaal waaruit hij gemaakt is op grote schaal toe te laten passen als alternatief voor leer.

Dat Mylo een meer dan evenwaardig alternatief is voor dierlijke ledersoorten daar is Stella McCartney rotsvast van overtuigd. Zo zou het materiaal duurzamer zijn dan het synthetische, op petroleum gebaseerde leder dat nu vaak als alternatief voor dierlijk leer wordt gekozen.

Niet onbelangrijk in tijden van energieschaarste is dat het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de productie van Mylo beperkt blijft maar ook dat het milieuvriendelijker is dan zijn dierlijke tegenhanger omdat het geen broeikassen doet vrijkomen en er minder water voor nodig is.

De CEO en oprichter van Bolt Thread, Dan Widmaier, roemt de lancering van de ‘Frame Mylo’ als een ‘mijlpaal voor bewuste consumenten, in de biomaterialenindustrie en een revolutie die bepalend is voor de toekomst van de luxemode’. Widmaier hoopt daarbij vurig dat ook andere modehuizen en fashion brands het voorbeeld van McCartney zullen volgen en Mylo zullen verwerken in hun volgende collecties.

En de tas zelf? Die ziet eruit zoals we van een Stella McCartney tas gewend zijn; tijdeloos, luxueus en oh zo trendy. De ‘Frame Mylo’ moet met haar gestileerde saddle bag model en XL-hardware in niets onderdoen voor andere natuurlijk lederen luxe tassen uit hetzelfde segment. Je draagt hem losjes in de hand of klassiek rond je schouder.

Wie graag een Mylo aan de arm wil hebben, moeten snel zijn. Een eerste oplage van honderd exemplaren wordt verkocht in de Stella McCartney boetieks en heeft een prijskaartje van 1995 Britse pond oftewel zo’n 2328 euro.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart