Cobergher hotel

In België kan je de 5-sterrenhotels op twee handen tellen en het nieuwste is het Cobergher Hotel te Kortrijk. Dat het deze waardering verdient is ontegensprekelijk met zijn historisch doordrenkte gebouwen, verbluffende renovatie en geprezen hoteldiensten.

Gelegen in het centrum van Kortrijk in de Onze-Lieve-Vrouwestraat vinden we achter de statige gevel van nummer 41 het Cobergher Hotel. Naast Het gebouw omvat het hotel ook vijf aanliggende panden in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, Guido Gezellestraat en Handboogstraat. De locatie van het Cobergher hotel is ideaal voor zowel toeristen als zakenreizigers. Of je nu de bruisende stad Kortrijk wilt verkennen of een uitvalsbasis zoekt met goede verbindingen naar steden als Brugge, Brussel, Gent of het noorden van Frankrijk, hier vind je exclusieve kwaliteit. Raphaël Van Nevel, de algemeen directeur, stond ons bereidwillig te woord en gaf de nodige toelichting.

Even terug naar de 16de eeuw

We moeten even terug naar het eind van de 16de eeuw. De Spaanse aartshertogen Albrecht en Isabella gaven de Zuid-Nederlandse architect, schilder en ingenieur Wenceslas Cobergher de opdracht in Kortrijk, net als in Brussel, een ‘Berg van Barmhartigheid’ te ontwerpen. Cobergher koos voor een conservatieve gotische stijl en vier jaar voor zijn overlijden werd het gebouw, dat later omgedoopt werden tot ‘het Erfgoedhuis’, in Kortrijk geopend.

De ingrediënten van een 5-sterrenhotel

De eerste pennentrekken van de verbouwing dateren van 2011. Het architectenbureau Goddeeris, binnenhuisarchitecten Odile en Virginie Dejaegere en de befaamde meesterdecorateur Pieter Porters kregen de opdracht om deze prachtige gebouwen hun grandeur van weleer terug te geven. Het was minstens even belangrijk om een hotel te creëren waar de bezoekers zich thuis voelen en er bij elk bezoek telkens iets nieuws ontdekken.

Maar een hotel is meer dan zijn inrichting en dus trok men iemand aan die weet wat gastvrijheid betekent. Raphaël Van Nevel werd aangesteld als algemeen directeur. Hij is afkomstig van Roeselare en studeerde in Brussel, waarna hij terechtkwam bij luxehotels in binnen- en buitenland waar het bewerkstelligen van een exclusieve beleving voor de gasten zijn objectief was. De geknipte man dus om het luxueuze 5-sterren hotel te runnen.

Bij elk bezoek moet de gast een nieuwe onverwachte ontdekking ervaren. Beleef het verhaal.

De eerste indruk van het Cobergher hotel

De renovatie en inrichting van de gebouwen nam flink wat tijd in beslag. Verschillende delen werden vanaf 2019 stapsgewijs opgeleverd en sinds eind 2023 opende het hotel als geheel. Het resultaat is adembenemend. Cobergher Hotel bevat naast de indrukwekkende inkom, de stijlvolle Bar Mémoir, de Orangerie en twee binnentuinen, 17 met domotica uitgeruste kamers waarvan de meerderheid suites, en ook nog eens 9 longstay-appartementen voor een verblijf van minimum 3 nachten. Verder zijn er meerdere zalen beschikbaar voor trouwfeesten, meetings en evenementen. De hele inrichting is doordrenkt van authentieke details.

De glaskoepel van het binnenplein (Orangerie) werd bijvoorbeeld volledig vervangen en voor de afwerking van de zinken dakossenogen van het Clovis-gebouw kwam men terecht bij een bedrijf in Parijs dat als enige deze ambacht nog als vanouds beheerst.

De ultieme beleving van luxe

Elke dag is Raphaël Van Nevel met zijn team van ongeveer 30 mensen in de weer om elke bezoeker het perfecte hotelverblijf te garanderen. Zoals het een 5-sterrenhotel betaamt is er een valet-dienst, wordt de bagage van de gasten naar de kamer gebracht en wordt iedereen hartelijk verwelkomd. De bar, eveneens toegankelijk voor niet-hotelgasten, biedt een uitgebreide drankenkaart en gastronomische “Bar Bite” gerechten zoals oesters, kaviaar, coquilles met pompoenrisotto, trio van langoustine, tartaar van Holstein, en ga zo maar door. In de Orangerie, de favoriete omgeving van vele bezoekers, geniet men in een uitzonderlijk kader van alle maaltijdmomenten van de dag: een weelderig ontbijtaanbod, lunch, afternoon tea met heerlijk gebak & scones en een bijzondere koffie- en theeselectie. Alles zorgvuldig voorbereid door toegewijde culinaire meesters. Volgend jaar wordt gestart met de inrichting van het restaurant waar de topchef Shayan Zaghian – opgeleid door niemand minder dan Sergio Herman, gekend van Pure C en The Jane – die vandaag al in staat voor alle gerechten, voluit zijn gastronomische stempel verder zal zetten.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart