Capital at work

Zet vermogen aan het werk
Charlie Munger, een icoon

Warren Buffett (93) is een van ’s werelds bekendste en meest succesvolle beleggers. Afgelopen november overleed zijn onafscheidelijke rechterhand Charlie Munger enkele weken voordat hij 100 jaar zou worden. Munger heeft niet alleen vele treffende beurswijsheden nagelaten maar ook enkele wijze levenslessen. Als eerbetoon aan hem deze column.

Brein achter Berkshire Hathaway

Charlie Munger was meer dan 50 jaar de rechterhand en klankbord van Warren Buffett. Net als Buffett groeide hij op in Omaha, Nebraska. Samen stuwden ze hun beleggingsvehikel Berkshire Hathaway tot grote hoogte, dat vandaag de dag 780 miljard dollar waard is. Hoewel hij miljardair was hield hij er een bescheiden levensstijl op na en woonde nog altijd in hetzelfde huis dat hij in de jaren ’50 had laten bouwen. Munger geldt als het brein achter de beleggingsfilosofie van Berkshire Hathaway.

Meesters in waardebeleggen

Aanvankelijk kocht Buffett aanmodderende bedrijven tegen flinke kortingen. Het was Munger die hem overtuigde om de focus te verleggen naar bedrijven met sterke merken en trouwe klanten. Bedrijven die het vooruitzicht bieden op jarenlange stabiele cash flows, met een sterk en betrouwbaar management en een ‘slotgracht’ die zorgt voor een ijzersterke concurrentiepositie. Of zoals Buffett de blauwdruk van Munger verwoordde: ‘Vergeet het kopen van faire bedrijven tegen prachtige prijzen en koop prachtige bedrijven tegen faire prijzen’. Zo hebben Buffett en Munger zich ontwikkeld tot meesters in het zogeheten ‘waardebeleggen’. In de afgelopen decennia hebben zij hun imperium opgebouwd door zeer consequent en gedisciplineerd te beleggen.

Simpel is niet eenvoudig

Naar het voorbeeld van Buffett en Munger belegt CapitalatWork al meer dan 30 jaar volgens dezelfde filosofie. Met onze eigen zeer ervaren analisten selecteren wij aandelen van bedrijven met stabiele cash flows, een sterk management en sterke concurrentiepositie. Dat klinkt misschien simpel maar is niet eenvoudig en vergt een diepgaande kennis van deze bedrijven. Dat betekent kijken naar de cijfers en feiten en je niet laten leiden door hypes, emoties of events.

Wijze levensles

Tot slot een wijze levensles van Munger: ‘Wees niet afgunstig of rancuneus. Leef binnen je financiële mogelijkheden. Blijf positief ondanks tegenslagen. Ga om met betrouwbare mensen en doe wat je verondersteld wordt te doen.’

Voor meer informatie, contacteer ons via Carole Denijs, c.denijs@capitalatwork.com

Soenenspark 58/101 ∙ 9051 Sint-Denijs-Westrem
+32 9 321 7340 ∙ www.capitalatwork.com

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart