Furore

Edition six

Voor FURORE Edition Six liet ontwerpster Elke Baert zich inspireren door de krachtige performance van de Afro-Amerikaanse woordkunstenares Amanda Gorman. Met het gedicht ‘The Hill We Climb’ zette Gorman tijdens Joe Biden’s inauguratie op bijna iconische wijze zichzelf op de literaire wereldkaart. De manier waarop ze dat deed – met groot handgebaar in een uitgesproken kleurrijke outfit – sprak niet alleen tot de verbeelding van designer Elke Baert; ze beroerde met haar ‘boodschap van eenheid’ en gracieuze gebaren de hele wereld. Voor Elke Baert is Amanda Gorman dan ook ontegensprekelijk een woman at the age of influence: een echte FURORE-vrouw.

Omarming en verbondenheid

Naast de Belgische ontwerpster Elke Baert liet ook de Ghanese kunstschilder Raphael Adjetey Mayne zich inspireren door Gorman’s hoopvolle boodschap. Hij experimenteerde met een bijzonder kleurrijk en verhalend portret dat na de somberheid van de pandemie de nodige veerkracht uitstraalde. Het kunstwerk omarmde – net als Amanda Gorman zelf – op zeer korte tijd de wereld. Het handgebaar van de dichteres en haar knappe verschijning in een fel geel jasje was niemand ontgaan. Ze omhelsde met haar uitgesproken weloverwogen woorden iedereen die vrede zocht en vroeg het publiek om de wapens neer te leggen zodat we elkaar kunnen omarmen.

Lees: met elkaar kunnen verbinden. De verbondenheid tussen kracht en kleur in het portret – vertaalde Elke Baert in FURORE Edition Six naar opvallende ‘colorblocking’ – zowel in stof als in opbouw – en verwijst op zachte toon naar de connectie tussen wie we zijn en wat we doen, ongeacht onze afkomst. Een opvallend detail binnen deze editie is de verwerking van een gevlochten koord als symbool van verstrengelde vingers en het omarmen van éénieder en is terug te vinden in het breigoed door de combinatie van katoen en mohair.

Veerkracht en kleur bekennen

In FURORE Edition Six laat ontwerpster Elke Baert het steeds terugkerende wit flankeren door heel uitgesproken optimistische kleuren: het krachtige ‘Yves Klein blue’ zoals in het portret van Mayne en het frisse ‘Mellow yellow’ van het opvallend geel jasje van Amanda Gorman. De kleur van de haarband die de dichteres als een soort kroon draagt, verwijst naar de prachtige ‘mandarin’ kleur uit FURORE Edition Five. Zo vormt het (on)bewust een link tussen beide collecties. Of nog anders: de kleuren zijn complementair aan voorgaande edities waardoor de drager verder aan haar garderobe kan bouwen, over de seizoenen heen.

www.furore.fashion

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart