Duurzaam footwearlabel Kunoka

Eigenzinnige schoenen voor eigenzinnige vrouwen

Kunoka

SAAIE SCHOENEN? DAAR DOET KUNOKA NIET AAN MEE. COMFORT, KLEUR EN EEN EIGENWIJS KANTJE STAAN CENTRAAL IN DE COLLECTIES VAN HET BELGISCHE SCHOENENMERK. “WE GEVEN KLASSIEKE DESIGNS DAT TIKKELTJE EXTRA DOOR MIDDEL VAN ORIGINELE DETAILS, ZOALS EEN VERRASSENDE KLEURENCOMBINATIE, EEN STOERE DIERENPRINT OF EEN OPVALLENDE VETER.”

Compliment in central park

Ontwerpster en bezieler Evelyne Van der Looven liep al een tijdje rond met het idee van een eigen label. Voorheen runde ze jarenlang een fashion agency en ontwierp ze sporadisch een paar sneakers voor zichzelf. Ze droeg zo’n creatie toen ze tijdens een uitstap naar New York op een bankje in Central Park zat en er met lof over aangesproken werd door de dame naast haar. Het compliment leidde tot een gesprek dat Evelyne het duwtje in de rug gaf om voor haar droom te gaan. De naam van de onbekende motivator? Gabrielle Kunoka.

Aandacht voor ecologische voetafdruk

Evelyne ambieert voor haar merk een concept dat net iets anders is. Ze omschrijft haar ontwerpen als ‘stijlvol met een twist’ en ook aan het productieproces wordt speciale aandacht besteed. De schoenen worden in kleine hoeveelheden vervaardigd in Portugal en de materialen worden lokaal gesourced om de vervuiling van overzees transport tegen te gaan. Een heel bewuste keuze, vertelt de oprichtster: “De ecologische voetprint van een schip dat van Azië naar hier vaart is enorm en daar staan we vandaag nog te weinig bij stil.

Door onze productie in Europa te houden, bieden we onze klanten de zekerheid dat er geen kinderhanden te pas komen aan hun favoriete paar schoenen. Daarnaast zien we streng toe op waterverspilling en vermijden we chemicaliën in de stoffen die we gebruiken. Daarom werken we voor ons leer uitsluitend samen met leveranciers die gecertificeerd zijn door de Leather Working Group.”

Lopen op wolkjes

Dat Kunoka zich bij de lancering in 2018 uitsluitend op sneakers focuste, geeft al aan hoe belangrijk loopcomfort is binnen het merk. Intussen zien we eveneens elegante sandalen en laarsjes in de collecties opduiken. “We merken dat mensen ernaar verlangen zich terug wat meer op te kleden. Zo zijn we geëvolueerd naar iets verfijndere designs en introduceren we hier en daar een hakje. Dat betekent niet dat je aan comfort moet inboeten: we maken gebruik van traagschuim dat voor de nodige ondersteuning en ruimte zorgt. De schoenen passen zich vanzelf aan je voeten aan waardoor het voelt het alsof je op wolkjes loopt”, legt Evelyne uit.

More Kunoka to come

Intussen werkt het team al aan de achtste Kunoka-collectie. Voor lente-zomer 2022 mogen we een flinke dosis kleur en vrolijke prints verwachten. “De collectie is net als dit jaar geïnspireerd op levenslust en positieve vibes’, geeft Evelyne weg. “We voelen dat daar in deze moeilijke periode nood aan is en dit is onze manier om een vleugje vreugde in de wereld te brengen.” Ook in de huidige voorjaarscollectie zien we dat aanstekelijk enthousiasme tot uiting komen. Een reeks sandalen en muiltjes in uiterst vrouwelijke pasteltinten en zomerse kleuren stelen de spotlight. Je shopt ze in verschillende kleding- en multibrandwinkels en online via kunoka.com.

PIJKENAAS 13, 9830 SINT-MARTENS-LATEM · INFO@KUNOKA.COM · www.KUNOKA.COM

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart