Luxe in Marrakech

Traditie en moderniteit in multicultureel kleedje

Marrakech is een stad die bekoort en altijd in beweging is. Het leven speelt er zich af in twee snelheden. Aan de ene kant lijkt de tijd nog stil te staan en beleef je het traditionele Marrakech.

Je vergaapt je aan bazaars, handgemaakte producten en paradijselijke stadstuinen. Je spot slangenbezweerders en verhalenvertellers en snuift de onweerstaanbare geuren op van de Marokkaanse keuken. Maar Marrakech is ook een hippe plek met nieuwe wijken, exclusieve winkels en een overschot aan horeca. Er is voor elk wat wils: van architectuurliefhebbers en cultuurfanaten tot shoppers en zij die houden van wellness. Het mooiste nieuws? Je logeert er prinsheerlijk bij Belgen die er een riad, hotel of gastenkamers uitbaten.

Zij kennen de stad als hun broekzak en trakteren je op een onvergetelijk verblijf zodat de oriëntaalse droom voor jou werkelijkheid wordt. Wij keken binnen bij landgenoten in Marrakech en geven een voorproefje van wat je tijdens een vakantie mag verwachten.

Riad Sakkan biedt vier types kamers met een heel persoonlijke inrichting en alles wat je je maar kunt wensen voor een prinsheerlijk verblijf, inclusief een koninklijk ontbijt. Het summum van laidback luxe, geïnspireerd op de passies van de uitbaters: reizen, gastronomie, kunst en architectuur.

1. Riad Sakkan – Weg van het alledaagse

Op hun eigen reizen misten Veerle en Tom in de meeste hotels het gevoel van een ‘thuis weg van huis’. Precies die ervaring bieden ze hun gasten in Sakkan, afgeleid van Sa-kan: een plek waar je je goed voelt. De paleiselijke riad met een eeuwenoude geschiedenis werd gerestaureerd in samenwerking met designer Willem Smit. De sfeer? Een uitgekiend evenwicht tussen glamour, ongedwongenheid en privacy.

Veerle: “Sakkan is vlot toegankelijk, dicht bij bezienswaardigheden en het rijke culturele leven. Je logeert in het minder toeristische maar hippere deel van de oude stad waar het gonst van de bedrijvigheid. Naast de traditionele must-sees trek je naar boetieks, restaurants, galerijen, kunst- en brocantebeurzen of een van de vele andere events.”

Het koppel baat het hotel uit sinds september 2019, na een grondige zoektocht naar een pand dat de mogelijkheden bood die ze zochten. De inrichting getuigt van een ontzettend goede smaak: creatief, kleurrijk en weelderig met oog voor kunst. “Naast het comfort en de luxe appreciëren onze bezoekers vooral de gastvrijheid en discretie. Ook onze kennis van de regio is een troef. We helpen hen om de boeiendste plekken van de streek te verkennen – ook buiten de platgetreden paden.”

Waar het gastenkoppel zélf lyrisch over is: de vriendelijkheid, verdraagzaamheid en ongedwongen multiculturele harmonie. “Marrakesh was een kruispunt tussen vele culturen. Wederzijds respect en begrip zitten hier ingebakken. We houden ook van de levendigheid, de prachtige natuur en de feeërieke nachten. De Fransen noemen Marrakesh niet voor niets het Parijs van Afrika.”

extra info
43, Rue Sidi el Yamani, 40000 Marrakech
info@riadsakkan.com
+212 6 84 55 92 23
www.riadsakkan.com

2. Dar Kawa – verfijnde authenticiteit

Valérie Barkowski bewandelde al vele paden in haar loopbaan, met als rode draad creativiteit en veelzijdigheid. De innemende vrouw van Belgische origine heeft een multiculturele achtergrond, wat haar liefde voor Marrakech verklaart. Dar Kawa verwelkomt gasten in een sober en stijlvol interieur met textiel uit haar eigen collectie.

“Ik bezocht meer dan 200 huizen voor ik Dar Kawa op de kop tikte in het hart van de Medina. Mensen beleven hier de ‘wakkere droom’ die ik zelf in 1991 ervoer. In hun home away frome home heerst een eigentijdse en authentieke sfeer: een hommage aan de Marokkaanse levenskunst. Mijn gasten appreciëren vooral de keuken, de inrichting en de medewerkers. Zij kennen de kunst van het ontvangen.”

Dar Kawa is kleinschalig en erg persoonlijk ingericht met ontwerpen van Valéries lijn. Het interieur met koele wit-zwart-grijze tinten, vleugjes kleur en streelzacht textiel creëren een baken van rust, omgeven door geurende appelsienbomen.

Haar globetrottersbestaan bracht Valérie veel levenswijsheid bij. “Ik koester de schoonheid, het eenvoudige geluk en de gulheid van de lokale bevolking. Nieuwe culturen ontdekken is mijn passie, net zoals ‘clean & slow living’.” Dar Kawa ademt de passies van Valérie. Het is een plek om verliefd op te worden en waar je slow life aan den lijve ondervindt. Zodra je hier over de drempel wandelt, waan je je in een andere wereld. Eentje waar sereniteit en schoonheid heerst – een heilzame belevenis voor lichaam en geest.

Ook het eten is een belevenis: vers, smaakvol en met liefde bereid. Laat je zeker verwennen in de spa die met 100 procent natuurlijke verzorgingsproducten werkt. Als je je hier niet herboren voelt, dan nergens …

extra info
Kaat Benahid, Derb Ouali 18, 40000 Marrakech Médina
info@darkawa.net
www.darkawa.net

3. Riad O – onthaasten op niveau

In 2001 brachten Caroline en Gert voor het eerst een bezoek aan Marrakech. Het was liefde op het eerste gezicht, dus bleven ze maar terugkeren. Hier lag hun toekomst. Sinds 2014 runnen ze Riad O, samen met zoon Manu. “De naam bestond al. Uit respect voor de ziel van het domein, beslisten we om die te houden. Die ‘ziel’ is hier trouwens overal aanwezig. De indrukken, emoties, kleuren, geuren … zijn overweldigend.”

De gastheren zijn gepassioneerd door de vele troeven van Marrakech. Van de warmhartige cultuur tot de veelzijdige bezienswaardigheden. Hun missie: een meerwaarde creëren voor bezoekers en locals. En mensen maximaal laten proeven van het ontelbare moois dat de regio te bieden heeft. “Hier neem je vanzelf afstand van de dagelijkse banaliteiten en waardeer je de schoonheid van eenvoudige dingen. Mensen zijn hier gelukkiger met minder, en er is veel onontgonnen potentieel.”

In hun wijk, Bab Doukkala, krijgen gasten een kijkje in het dagelijkse leven. De gastheren delen enthousiast hun kennis en liefde voor de streek. “Dankzij de centrale ligging vormt de riad de ideale uitvalsbasis voor een verblijf met voor elk wat wils. In de riad zelf komen gasten helemaal tot rust en genieten ze totale ontzorging.” Een excursie, diner of massage? Je gastheren regelen alles tot in de puntjes. In het fraai ingerichte decor heerst een huiselijke en intieme sfeer. Op het programma: zonnen, zwemmen, tafelen of gewoon heerlijk nietsdoen onder de stralend blauwe hemel …

Riad O vormt ook de gedroomde setting voor een teambuilding, familiereünie, vriendenbijeenkomst, noem maar op. Je kunt de riad exclusief afhuren voor je gezelschap. Zo ervaar je de Marokkaanse gastvrijheid in een authentieke en charmante sfeer met de luxe en faciliteiten van een hotel.

extra info
Quartier Bab Doukkala
Derb Sidi Ahmed Ou Moussa 10, 40008 Marrakech
info@riad-o-marrakech.com
+32 486 83 60 35 · +212 52 43 85 111
www.riad-o-marrakech.com

Riad Soumaya – Hemels logeren

In 2000 boekten Vera en Philippe een reis naar Marrakech. Ze vielen als een blok voor de smeltkroes van culturen, de mystieke stad en de rijke historie. Na een week vakantie in een riad, beslisten ze om er zelf eentje te kopen. Omdat er veel interesse was om de riad te huren, richtten ze een maison d’hôtes op. De eerste bevond zich in het hartje van de Medina. Vandaag baten ze Riad Soumaya uit. Een parel met vier luxe suites, grote tuin met zwembad, wellnessfaciliteiten en alle comfort om er helemaal tussenuit te zijn.

De riad ligt in een natuurlijke omgeving en staat letterlijk en figuurlijk dicht bij de Marokkaanse tradities en levensstijl. Vera: “Drie uur vliegen en je bent helemaal dépaysé. We laten onze gasten van de cultuur proeven, maar evengoed van het dagelijkse leven. Ze waarderen vooral de ruime kamers, de serene sfeer én de manier waarop ze in de watten worden gelegd.” Het koppel noemde de riad naar een bevriende Marokkaanse vrouw. Dat soumaya ‘hemels’ betekent, gaf de doorslag. En of het er hemels is! Een relaxt verblijf in een prachtig ingericht domein, op een idyllische plek vol bezienswaardigheden. De uitstekende keuken en gastvrijheid krijg je op de koop toe.

De gastvrouw en -heer deden veel ervaring op tijdens hun eerste verbouwing. “Onze Marokkaanse architect had een andere smaak dan wij. Dus gingen we zelf aan de slag met het ontwerp. De tuin is van de hand van Karin Sebreghts (Linea Verde) met wie we ook in België al hadden samengewerkt.”

extra info
Km 10, route de l’Ourika
Tassoultant, Marrakech
vera.blommaert@skynet.be
+ 32 475 32 02 04 · + 212 661 69 26 32
www.riadsoumaya.com

Dar Simons – Memorabele belevenis

Marjan en Carlo hebben een hart voor mensen, duurzaamheid, tradities en kwaliteit. Die vier passies vormden de drijfveer voor Dar Simons: een samentrekking van ‘dar’ (huis) en hun familienaam. Sinds eind 2019 baten ze dit unieke ‘huis’ uit in Bab Doukkala: de buurt waar zij zich thuis voelen en veel locals kennen. Binnenkort vervoegen vriend Christian en zijn gezin zich bij het koppel. Carlo: “Marrakech kwam op onze radar omdat we het verschil wilden maken op een plek waar armoede heerst. Als toerist merk je dat niet meteen. We pakken het kleinschalig aan, maar betekenen hier écht iets – zowel voor de bevolking als onze gasten.”

Je gastkoppel organiseert op verzoek een persoonlijke ontmoeting met een lokaal gezin, inclusief een gezamenlijke maaltijd. Die onderdompeling in het échte leven maakt van je verblijf een oogopener met ontelbare herinnering om te koesteren.

In Dar Simons voert persoonlijkheid de boventoon. Bezoekers worden ondergedompeld in de levenswijze van het gastenkoppel: een totaalervaring. “De mensen komen hier om het leven te vieren. Gastronomie speelt een hoofdrol in de ruime zin van het woord. We vertellen over onze producten en bereidingen. Bovendien werkten we voor het personaliseren van de tafels samen met Martine Thoelen, een artieste die van porselein haar métier maakte.

Qua inrichting hier geen toeters en bellen. Het interieur is comfortabel, rustig en knus. Alles is erop gericht om de essentie te laten primeren: een vredige oase om de vele indrukken van de levendige stad te ‘verteren’. “Wat je ziet, is wat je krijgt. Aan comfort geen gebrek, maar zowel de setting als het eten zijn puur. Op het vlak van service gaan we wel all the way. Van een warme ontvangst tot een discrete en professionele begeleiding om het onze gasten naar de zin te maken.”

extra info
Derb Derdouba 77, 40000 Marrakech
info@darsimons.com
+ 32 483 35 90 88 · +212 623 18 92 55
www.darsimons.com

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart