In gesprek met:

Agnes Lannoo – Van Wanseele

“Hard werken is geen opdracht, het geeft mij het gevoel dat ik lééf!”

Agnes Lannoo – Van Wanseele ontvangt ons in het gemeentehuis van Sint-Martens-Latem. We kijken uit op wat de Latemnaars ‘de steiger’ noemen, een prachtig stukje groen aan een monding van de Leie. “Het is één van mijn favoriete plekjes. Als het nu zonnig of mistig is, regent of sneeuwt, het is altijd mooi,” steekt ze van wal.

Voor u aan uw politieke carrière begon, was u onderneemster.

Ik had een bedrijf in marktonderzoek en advies voor familiale ondernemingen. Intussen is dat geëvolueerd naar het vervullen van verschillende bestuursmandaten. Heel wat familiebedrijven organiseren op vrijwillige basis een raad van bestuur om de kwaliteit van hun beslissingen te optimaliseren. Die bedrijven vormen een stevige basis voor ons economisch weefsel, en daar heb ik veel respect voor.

U werd in 2012 tot burgemeester van Sint-Martens-Latem verkozen. De burgemeesterssjerp heeft uw leven wellicht drastisch veranderd?

Dat kan je wel zeggen. Ik heb aanvankelijk vriendelijk bedankt voor het verzoek om op te komen in Sint-Martens-Latem, want ik had op dat ogenblik drie kleine kinderen en mijn echtgenoot was voor het werk vaak in het buitenland. Onmogelijk te combineren dus, niettegenstaande dat ik het toen ook al belangrijk vond om Sint-Martens-Latem en Deurle mooi, veilig en rustig te houden. In 2000 heb ik wel de stap gezet. Voor het thuisfront was het even wennen dat ik veel minder thuis was. We kunnen niet meer zo gemakkelijk een weekendje weg, want ik word vaak verwacht op het gemeentehuis of op activiteiten in de gemeente. Gelukkig werken we allebei graag en is dat helemaal geen opdracht. Zo voel je tenminste dat je leeft.

Wat houdt u bezig naast politiek?

Ons gezin is gepassioneerd door kunst en architectuur. Ik kan enorm genieten van de prachtige mozaïeken in Pompeii, maar evengoed van hedendaagse kunst. Een bezoekje aan het SMAK kan mij steeds bekoren. Op vakantie pikken wij ook altijd enkele musea mee. Daarnaast ga ik heel graag shoppen met mijn twee dochters.

Kiest u dan voor een exotische vakantiebestemming of blijft u liever dichter bij huis?

Gezien één van onze dochters in China heeft gewoond en naar Bangkok verhuist, en mijn man ook heel vaak in Azië verblijft voor het werk, kiezen wij in de winter vaak voor reizen richting Azië. In de zomer blijven we in Europa. We zoeken dan altijd de authentieke kanten op, zoals het Baskenland of Sicilië. We hebben onlangs Palermo bezocht, een ruige maar mooie stad.

Wat is voor u de ultieme ontspanning?

Ik ben twee jaar geleden begonnen met yoga. In het begin was het een opgave om mij naar de les te begeven, maar intussen kan ik het niet meer missen. Ook tegen een goede gezichtsverzorging zeg ik niet nee. Vroeger speelde ik volleybal en deed ik aan atletiek, maar door gebrek aan tijd beperkt de sport zich nu tot het fietsen naar het werk en een goeie wandeling van tijd tot tijd. We hebben in Sint-Martens-Latem een prachtige omgeving om te wandelen, zoals het Cyriel Buyssepad, de Latemse Meersen…

U leidt een druk bestaan. Hoe houdt u alle bordjes in de lucht?

Ik heb het geluk dat mijn kinderen al volwassen zijn én dat ik een goede huishoudster heb, waardoor ik thuis geen werk meer heb. Toch kook ik graag zelf. Het lukt me niet altijd om boodschappen te doen, dus maak ik ’s morgens tijdens het ontbijt altijd verse soep met de Thermomix. Zo heb ik altijd iets warms in huis. Laat het een tip zijn voor andere drukbezette vrouwen (lacht). Meteen een goede tip om af te sluiten. Dank u wel voor het fijne gesprek!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart