Lize Feryn

We kennen Lize Feryn vooral van haar vertolkingen in Vlaamse films en televisieseries. En misschien ook wel van haar relatie met de sportpresentator Aster Nzeyimana, met wie ze, vermomd als een kleurrijke robot, deelnam aan de Masked Singer in 2022. Maar Lize is een creatief beestje en doet nog veel meer dan dat. Lize Feryn werd onlangs 31 en is actrice, ontwerpster en onderneemster. Ze laat haar leiden door wat ze creatief uitdagend vind en de opportuniteiten die op haar pad komen.

Lize, we gaan het meteen even hebben over al je activiteiten, maar vertel eens, waar komt je ‘drive’ vandaan? Groeide je op in een creatief nest?
Op een zekere manier wel. Ik groeide op in het landelijke Deerlijk als jongste van drie meisjes. Mijn ouders waren niet actief in één of andere creatieve sector maar ze hebben ons wel altijd gestimuleerd om voluit te gaan voor wat we wilden. Mijn zussen gingen Beelden Kunsten studeren, en ik was op jonge leeftijd reeds gepassioneerd actief in een amateur theatergezelschap. Ook wanneer ik later in Leuven, aan het Lemmensinstituut, Drama en Woordkunst ging studeren, waren mijn ouders een grote steun.

Je wist dus op vrij jonge leeftijd dat je actrice zou worden?
Het was alleszins iets wat ik heel graag wilde worden, maar niet echt durfde uitspreken. Het voelde als iets onrealistisch, een beetje zoals kinderen die ervan droomden om prinses te worden. (lacht) Maar ik heb steeds alles gedaan om die droom toch alle kansen te geven. Daarom ben ik natuurlijk Woordkunst – Drama gaan studeren.

Je bent ook fotomodel en hebt zelfs een tijd in Milaan en New York gewoond. Heb je nog plannen op dat vlak?
Ik werkte inderdaad een tijd fulltime als model in Milaan en New York. Ik zag het vooral als een heerlijke manier om de wereld te verkennen en toch niet helemaal platzak naar België terug te keren. (lacht) Ik ben heel blij met die ervaringen, maar het was nooit mijn bedoeling om een grote carrière als model uit te bouwen. Met de opnames van In Vlaamse Velden begon in 2012 de carrière die ik echt ambieerde, als actrice.

Ik doe hier en daar nog wel een toffe shoot, maar dan eerder als mezelf – zoals bijvoorbeeld bij een interview, of in de campagne van ons eigen merk – en niet als anoniem model.

“Ik heb steeds alles gedaan om mijn droom alle kansen te geven.”

Samen met je zussen heb je ook de creatie en productie van lederen handtassen opgezet. Vertel daar eens wat meer over.
Klopt, we volgden samen de vierjarige opleiding lederbewerking. Omdat we merkten dat we het erg leuk vonden om als zussen samen te werken en een ambacht uit te oefenen, richtten we Atelier Feryn op. We maken handtassen, maar ook portefeuilles en andere kleinere lederen accessoires. Uniek bij ons is dat je spulletjes kan personaliseren. Een persoonlijke gravure maakt een geschenk nog zoveel specialer.

Zo vroeg onze burgemeester in Deerlijk zijn vriendin ten huwelijk met een handtas van ons. ‘Wil je met me trouwen?’, is dan ook een van de leukste gravures die we ooit gezet hebben.

Het atelier bestaat nog steeds. Hoe actief ben jij zelf hier in en wat is jouw rol vandaag in dat verhaal?
Atelier Feryn bestaat meer dan ooit. We ondergingen eind vorig jaar een metamorfose. Atelier Feryn werd Feryn Label. Met een nieuw logo, een nieuwe website en een eigen Feryn Boutique. Mijn twee zussen, Yanne en Mira werken er voltijds. Ikzelf ben er wekelijks. De productie gebeurt vandaag bij externe ateliers maar de creatie en het maken van prototypes gebeurt nog steeds in ons atelier te Deerlijk. Ik ben nog steeds betrokken bij het ontwerpen van nieuwe producten maar mijn zussen hebben het métier intussen zo sterk in de vingers dat ik enkel nog de eenvoudige dingen mag maken (lacht).

In onze eigen Feryn Boutique verkopen we trouwens – naast onze eigen juwelen- ook juwelen van andere makers. Ondertussen hebben we zelfs een eigen parfum ontwikkeld. Een heerlijke genderless geur, in samenwerking met topparfumeur Kristof Lefebre (Miglot).

“Mijn zussen en ik openden eind vorig jaar onze eigen Feryn Boutique.”

En dan is er nog Lize, de zangeres. Je speelde en zong in de theaterversie van The Broken Circle Breakdown en nam deel aan de Masked Singer, wat staat er op dat vlak nog te gebeuren.
Ik zing heel graag en vind het leuk om als personage in een toneelstuk te zingen, maar ik zie mezelf niet als zangeres. Daarvoor lopen er te veel meer getalenteerde mensen rond. Plannen zijn er op dat vlak dus niet.

Je bent duidelijk een veelzijdig talent. Iemand die voortdurend de creatieve uitdaging zoekt. Onlangs bracht je dan een kledinglijn uit samen met je vriend Aster, zelf ook een man van veel talenten. Hoe kwam dat tot stand?
Inderdaad. We openden in februari een pop-upstore met onze eigen kledinglijn Melange, gebaseerd op onze eigen kleerkast. We wilden een collectie zonder labels, waarbij mannelijke en vrouwelijke vormen hand in hand gaan. Het was een intens project, maar heel erg leuk om samen met Aster te kunnen doen.

Dank je Lize om ons even in dat creatieve hoofd van je te laten kijken.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart