Fashion designer to watch: Pharrell Williams

De man achter Louis Vuitton

HET MONOGRAM MET EEN INEENGESTRENGELDE L EN V DRUKTE EEN ONUITWISBARE STEMPEL OP HET MODELANDSCHAP. TOCH GING LOUIS VUITTON NA HET OVERLIJDEN VAN ONTWERPER VIRGIL ABLOH EEN ONZEKERE TOEKOMST TEGEMOET. MET DE AANKONDIGING VAN PHARRELL WILLIAMS ALS OPVOLGER GOOIT HET MODEHUIS ZICH OPNIEUW IN DE STRIJD OM DE FRENCH FAVORITE TE ZIJN.

In 2021 overleed dj en mode-icoon Virgil Abloh aan de gevolgen van kanker. Daarmee verloor Louis Vuitton zijn creatieve wonder, en tevens de eerste artistieke directeur van het label met Afro-Amerikaanse roots. Begin dit jaar mochten we vernemen wie zijn werk verder zou zetten: Pharrell Williams neemt voortaan de rol van Creative Director voor de mannencollectie op zich. Met namen als Martine Rose, Grace Wales Bonner en Maximilian Davis onder de kanshebbers, kwam de ondernemer, producer en ‘Happy’-zanger zonder een al te grote verrassing uit de bus. Williams werkte immers al eerder samen met Louis Vuitton. In 2004 tekende hij het ontwerp voor de befaamde ‘Millionaire’-zonnebril en 2008 zag de lancering van ‘Blason’, een collab met Vuittons inhouse juwelendesigner Camille Miceli.

“Mode moet weerspiegelen wie je bent en waar je naartoe wilt.”

Bij z’n intrede had Pietro Beccari, CEO van Louis Vuitton, dan ook alleen warme woorden voor de kersverse ontwerper: “Na enkele voorgaande successen, verwelkomen we Pharrell graag terug thuis. Zijn visie overstijgt de mode en betekent ongetwijfeld een boeiend hoofdstuk voor onze menswear-afdeling.”

Kick-off op de Pont Neuf

Dat hoofdstuk begon meteen met een knaller op Paris Fashion Week. Een bootje op de Seine bracht de genodigden tot op de romantische, en tot dan geheime, défilélocatie op de Pont Neuf. De brug werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een catwalk van gele damier, de spraakmakende dambordruit die het merk in 1889 voor het eerst introduceerde en de hoofdrol speelt in Williams’ debuutshow. Met sterren als Beyoncé, Rihanna en Zendaya – zelf het gezicht van de vrouwencollectie – toejuichend vanaf de zijlijn, stelde de ontwerper kostuums en handtassen in een military-inspired versie van het damierpatroon voor. Zelf noemt hij zijn interpretatie ‘damouflage’, wat een eerbetoon aan vrienden zou zijn.

Nog een opvallend element op de runway? Een nieuwe take op het klassieke LV-monogram. Williams combineerde de letters met het woord ‘lovers’, het thema van de collectie en een knipoog naar de slagzin van zijn thuisstaat: ‘Virginia is for Lovers’. Het embleem prijkt op onder meer baseball jackets en op-en-top Parijse baretten. Wat had je anders van Vuitton verwacht.

Harmonieus samenspel

Eerder dan haute couture, wordt Pharrell Williams vandaag in één adem genoemd met popcultuur. Het is dus niet verwonderlijk dat de muziek- slash modemaker naast de trends voor lente-zomer 2024 ook uitpakte met een aantal nieuwe songs. De modellen passeerden de revue op de beats van ‘Joy’, een samenwerking met gospelkoor Voices Of Fire en ‘Peace Be Still’, dat hij opnam met Chinese pianovirtuoos Lang Lang. Bevriende rapper Jay-Z sloot de avond af met een privéconcert. Zo ving Louis Vuittons Pharrell Williams-tijdperk aan met alleen maar hoogtepunten. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar wat het nieuwe seizoen zal brengen.

www.louisvuitton.com

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart