5 sterrenrestaurants aan het Gentse firmament

De lekkerste verwenadresjes in de Arteveldestad

Gent, een stad die bekendstaat om haar rijke cultuur en historische architectuur, biedt ook een indrukwekkende culinaire scene. Met een bloeiende gastronomische gemeenschap en een constante stroom van innovatieve restaurants is Gent een uitstekende bestemming voor foodies van over de hele wereld.

Arsenaal aan prikkels

In ons kleine land zijn we gezegend met tal van sterrenrestaurants. Ook heel wat Gentse restaurants bieden een indrukwekkende en smakelijke eetervaring aan inwoners en bezoekers, denk maar aan de Gentse sterrenrestaurants Vrijmoed, OAK, Horseele, Publiek en Souvenir. Van creatieve gerechten en innovatieve smaken tot de traditionele Belgische keuken: deze restaurants bieden elk een culinaire ervaring die de smaakpapillen prikkelt en een onvergetelijke indruk nalaat.

Voor elke gelegenheid

Kom te weten wat deze Gentse restaurants te bieden hebben. Ontdek hun verhaal en welke aspecten hen definieert. Of je nu op zoek bent naar een romantische avond uit of een uitgebreid diner met vrienden, deze sterrenrestaurants zijn zeker een bezoekje waard.

Heel wat Gentse restaurants bieden een indrukwekkende en smakelijke eetervaring aan inwoners en bezoekers

Met een koffer vol culinaire kennis trok Michaël Vrijmoed tien jaar geleden naar de stad van zijn hart, Gent. Samen met een jong en getalenteerd team zette hij restaurant Vrijmoed in dikke letters op de gastronomische wereldkaart. Na tien jaar mag het restaurant onder meer twee Michelin-sterren en een Gault Millau-score van 17,5/20 op zijn palmares schrijven. “Als team blijven we onszelf pushen en proberen we onze dagelijkse kwaliteit te behouden en te verbeteren”, vertelt Michaël Vrijmoed.

Je bent een chef-kok die het maximale uit eenvoud wilt halen en het aanbod van de natuur niet verloren laat gaan. Hoe komt zo’n denkwijze tot stand?

“Je wordt sowieso getekend door ervaringen uit je verleden. Daarnaast zijn onze reizen en de samenwerkingen met leveranciers ook een grote bron van inspiratie. Voor mij is het altijd belangrijk geweest om een keuken van smaak te brengen, met een eerlijk product dat op een duurzame manier is geteeld, en waarbij de kwaliteit van het product primeert.

Een simpele ajuin die boven zichzelf wordt verheven kan even geslaagd zijn als een langoustine van topkwaliteit. Groenten zijn zo veelzijdig en bevatten zoveel smaak waardoor ze minstens even interessant zijn als vlees of vis.”

Vrijmoed werd niet toevallig verkozen tot een-na-beste groenterestaurant van de wereld.

“Van bij het prille begin hebben we ingezet op onder meer een vegetarisch menu en het gebruik van veel groenten in onze keuken. Ondanks de matige interesse in het begin zijn we er altijd in blijven geloven en kunnen we de laatste jaren echt wel spreken van een enorme opmars van de vegetarische keuken. Circa twintig procent van onze klanten, die vaak geen vegetariërs zijn, kiest toch voor het vegetarische menu. Het is een mooie opsteker dat mensen daarvoor openstaan.”

Het restaurant wordt ook gedefinieerd door zijn jonge en dynamische team. Hoe zorg je ervoor dat een groep individuen één geheel vormt?

“Iedere persoon moet zijn eigen talenten ten volle kunnen benutten. Het complementaire van die verschillende talenten maakt een team sterker. De cirkel is pas rond wanneer iedereen samenwerkt en hetzelfde doel nastreeft. Binnen ons team zie ik iedere dag de beroepsfierheid om er iets van te maken, en een drive om mee te schrijven aan ons verhaal.”

Wat brengt de toekomst voor Vrijmoed?

“We zitten nog niet op het einde van ons traject. Het blijft een uitdaging om onszelf te triggeren en in vraag te stellen. We zijn ook ‘nog maar’ tien jaar bezig. Hier lopen verschillende personen rond die er tien jaar geleden ook al bij waren, zoals onze maître José Garcia Vidal en chef Niels Gunst. Het is dan ook fantastisch om samen te werken met mensen die al die jaren meegroeien in ons verhaal. Ook zij hebben Vrijmoed gemaakt tot wat het vandaag is. Onze keuken staat niet stil, alles is een evolutie.”

Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent
09 279 99 77 | info@vrijmoed.be | www.vrijmoed.be

Publiek

Publiek heeft zijn roem te danken aan een moderne kookstijl en gezellige sfeer. In tegenstelling tot veel traditionele restaurants hecht Publiek veel waarde aan een ontspannen en informele ambiance. Publiek is een atypisch restaurant dat mag pronken met zijn Michelin-ster.

Vernieuwend menu

Chef-kok Olly Ceulenaere introduceert zijn persoonlijke stijl in elk gerecht. Publiek biedt een verfijnde en inventieve menu met een moderne twist. En dat menu verandert voortdurend, onderworpen aan de inspiraties van de chef. De keuken gebruikt geen luxeproducten en weet als geen ander verschillende smaken te combineren met vergeten groenten. Of je nu een traditioneel sterrenrestaurant zoekt of een modernere ervaring met een inventief menu; elk bezoek aan Publiek is een levendige ervaring.

Ongedwongen dineren

Het restaurant is niet alleen een plek om te genieten van heerlijk eten maar ook om te ontspannen en te socializen. Publiek hecht veel waarde aan de menselijke aspecten van dineren en biedt een gezellige en ongedwongen sfeer waar gasten in goed gezelschap kunnen genieten van verfijnd eten.

Of je nu een traditioneel sterrenrestaurant zoekt of een modernere ervaring met een inventief menu; elk bezoek aan Publiek is een levendige ervaring.

Vintage maar modern

Het interieur van Publiek is warm en uitnodigend, met een mix van moderne en vintage elementen. De open keuken zorgt voor een amusante sfeer en gasten kunnen de chefs aan het werk zien terwijl ze genieten van hun maaltijd. Er is zelfs een tapkraan in de eetruimte. Het personeel is vriendelijk en attent, waardoor gasten zich meteen thuis voelen.

Ham 39, 9000 Gent
09 330 04 86 | info@publiekgent.be | www.publiekgent.be

Souvenir

Souvenir is op verschillende vlakken een uniek sterrenrestaurant. Chef Vilhjalmur Sigurdarson en zijn vrouw Joke Michiel brengen er de natuur binnen. Het restaurant bevindt zich tegenwoordig in de Gentse Brabantdam, maar de roots liggen in het West-Vlaamse Ieper. Naast een Michelin-ster werd Souvenir in het verleden bekroond met een groene ster, voor hun duurzame werking.

Natuurlijk koken

Chef-kok Sigurdarson staat bekend om zijn passie voor natuurlijke ingrediënten en het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. Hij houdt enkele landbouwers te vriend die hem van verse producten voorzien. Zijn kookstijl is eenvoudig en elegant, waarbij de smaken van de ingrediënten tot hun recht komen. De keuken bereidt alle gerechten, van brood tot de kleinste garnering.

Groene focus

Souvenirs keuken heeft een sterke focus op groenten en gebruikt die als de belangrijkste componenten van de gerechten. Sigurdarson haalt inspiratie uit zijn IJslandse roots en creëert unieke combinaties om hyperrealistische smaken tot hun recht te laten komen. Daarnaast is duurzaamheid enorm belangrijk voor de chef en zijn vrouw. Zo weinig mogelijk voedsel belandt in de vuilbak. Uit elke groente halen ze het maximum, om een onvergetelijk gerecht te bereiden.

© Heikki Verdurme

Duurzaamheid is enorm belangrijk voor de chef en zijn vrouw. Uit elke groente halen ze het maximum, om een onvergetelijk gerecht te bereiden.

Aandacht voor balans

Bij Souvenir wordt niet enkel gefocust op fijne eetervaringen. Zo wordt ook aandacht besteed aan een leefbare en evenwichtige werkervaring voor hun medewerkers. Om die reden zijn ze niet geopend in het weekend en voorzien ze enkel lunch op maandag en vrijdag. Het resultaat is dat je op de andere momenten van de week kennismaakt met een enthousiast en gebalanceerd team.

Brabantdam 134, 9000 Gent
09 335 60 73 | eat@souvenir.gent | www.souvenir.gent

Oak

Dit met een Michelin-ster bekroonde restaurant, met chef-kok Marcelo Ballardin aan het roer, biedt een unieke gastronomische ervaring. Treed binnen in het elegante interieur en ga op wereldreis in de Hoogstraat in Gent.

Culinaire trip

OAK zag het levenslicht in 2014. De reizen die Marcelo Ballardin ondernam en de vele ervaringen die hij terwijl opdeed, vinden sindsdien hun weg naar de gerechten in OAK. Het smaakvolle eten bezit wereldse invloeden, denk maar aan de Zuid-Amerikaanse, Italiaanse en Aziatische keuken. Toch weet Ballardin iedere keer zijn eigen signatuur te plaatsen op de gerechten.

Unieke ervaring

In het kleine en gezellige Gentse pand komen de meest internationale creaties naar boven. Vertrekkend vanuit kwaliteitsproducten brengt Ballardin een persoonlijke kookstijl ten berde. Daarbij gaat hij op zoek naar contrasten en scherpe smaken. Meerdere gerechten dienen met de handen te worden gegeten, een unieke beleving in een sterrenrestaurant. OAK gelooft echter dat het bijdraagt tot de smaak, het gevoel en de totaalervaring.

Meerdere gerechten dienen met de handen te worden gegeten, een unieke beleving in een sterrenrestaurant. OAK gelooft dat het bijdraagt tot de smaak, het gevoel en de totaalervaring.

Heerlijk ontspannen

Bij OAK kun je kiezen tussen 5, 6 of 7 gangen. Bij alle gerechten horen aangepaste wijnen of gin-tonics met of zonder alcoholische gin. OAK is een plek waar gasten kunnen genieten van heerlijk eten, een ontspannen sfeer en een attente service. Ideaal voor een lunch of diner doorheen de week.

Hoogstraat 167/001, 9000 Gent
09 353 90 50 | info@oakgent.be | www.oakgent.be

Horseele

Het gastronomische restaurant Horseele bevindt zich op de vierde verdieping van de Ghelamco Arena, thuishaven van AA Gent. Wie echter denkt aan een bistro in een voetbalstadion, slaat de bal volledig mis. Horseele biedt namelijk een unieke culinaire ervaring aan zijn gasten. In de Ghelamco Arena kan men iedere week genieten van minstens één ster: de Michelin-ster van Horseele.

Meesterlijk

Het is onder de vleugels van chef-kok Danny Horseele dat het restaurant met dezelfde naam nieuwe hoogtes opzoekt. Chef Horseele is onder meer gekend voor zijn meesterkunsten in het combineren van smaken en het presenteren van gerechten. Telkens met een alziend oog voor het kleinste detail.

Verse variaties

Ieder menu is een variatie van klassieke gangen en moderne creaties, en wordt gekenmerkt door geraffineerde gerechten op basis van verse producten. Ook de bediening is van een hoog niveau. Geniet van een professionele en gastvrije service, en proef van de enthousiaste expertises van de chef, sommelier en kaasmeester.

Een bezoek aan Horseele wordt niet snel vergeten. Het restaurant is de perfecte plek om te genieten van heerlijk eten in een unieke setting.

Chic en elegant

Een bezoek aan Horseele wordt niet snel vergeten. Het restaurant is de perfecte plek om te genieten van heerlijk eten in een unieke setting. Bij binnenkomst begroet de elegante sfeer je met een prachtig uitzicht op het voetbalveld. Het interieur – met een openhaardvuur, indrukwekkende kunstwerken en stijlvolle meubels – geeft de gasten een gevoel van luxe dat doet denken aan een chic Brits penthouse.

Ottergemsesteenweg Zuid 808, 9000 Gent
09 330 23 20 | reservaties@restauranthorseele.be | www.restauranthorseele.be

Tekst © Simon Vanhauwaert

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart