Vader en zoon Demeyere

Entrepreneurs in hart en nieren

De naam Demeyere is stevig verankerd in het DNA van onze gemeente. Latemse Machinery is dankzij Ewald al 39 jaar een gevestigde waarde in de regio. En met IRRES Vastgoed bewijst zoon Pieter-Jan ondertussen ook al acht jaar dat het ondernemerschap hem op het lijf is geschreven. We laten beide heren aan het woord over HUN ENTREPRENEURSCHAP en liefde voor de streek.

Ondernemer pur sang

Ewald Demeyere is een gekende naam in Sint-Martens-Latem. Op 25-jarige leeftijd, in 1981, waagde hij de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap. Enerzijds omdat hij weinig werkzekerheid genoot in zijn toenmalige job. Maar de grootste drijfveer was toch zijn zucht naar onafhankelijkheid. Ewald: “Er heerste grote werkloosheid en ook mijn eigen baan stond op de tocht. Ik ben niet het type dat bij de pakken blijft zitten. Dus begon ik op eigen houtje met de verhuur van machines voor huis, tuin en bouw. Ik stampte die zaak in mijn achtertuin uit de grond. En van daaruit werk ik nu, 39 jaar later, nog altijd verder.”

Bedrijvige ontmoetingsplek

Of alles altijd rozengeur en maneschijn was? Ewald: “Absoluut niet. Er was de energiecrisis, de bankencrisis, de devaluatie van de Belgische frank. Ups en downs zijn vaste kost als je onderneemt. Maar opgeven? Dat nooit!” Ewald is zowat synoniem met zelfrealisatie. Een man die dingen gedaan krijgt dankzij hard bikkelen en een mensgerichte aanpak. Ewald: “Ik had hier ooit een stagiair in dienst. Op een dag zei hij: ‘Dat is hier geen winkel, maar een ontmoetingsplek!’ En het klopt nog ook. Zakendoen is mensenwerk, relaties aanknopen en onderhouden. Met een goed product alleen kom je er niet.”

Jong geleerd

Ewald geniet veel aanzien, kent Jan en alleman, en heeft een heel divers klantenbestand. Ewald: “Ik vind dat je als ondernemer van je eiland moet komen. Netwerken, bij bedrijven op bezoek gaan, je kennis delen. Ik ben altijd actief geweest in het verenigingsleven – zowel privé als professioneel. Dat opent deuren en verruimt je blik.” Interactie en het sociale aspect van ondernemen is ook Pieter-Jans stokpaardje. Hij kreeg het belang van vriendelijkheid en commercieel zijn met de paplepel ingegeven. Pieter-Jan: “Als jonge kerel moest ik mijn handen uit de mouwen steken en meehelpen met leveringen. Eerlijkheid en hartelijkheid opent daarbij deuren. Zo leerde ik veel inwoners en de streek op mijn duimpje kennen”.

“Net door een tijdje weg te gaan, besefte ik pas hoe goed het hier is en hoe graag ik hier ben. Aanvankelijk wou ik niet per se ‘rond de kerktoren’ blijven hangen. En kijk waar ik vandaag ben: in ons Latem met een eigen vastgoedkantoor.”

Nergens beter dan in Latem

Pieter-Jan stapte niet meteen in vaders voetsporen. Hij ging vastgoed studeren in Gent, deed een stage in Canada, en stak in Nederland nog een master op zak. Pieter-Jan: “Net door een tijdje weg te gaan, besefte ik pas hoe goed het hier is en hoe graag ik hier ben. Aanvankelijk wou ik niet per se ‘rond de kerktoren’ blijven hangen. En kijk waar ik vandaag ben: in ons Latem met een eigen vastgoedkantoor.”
Pieter-Jan deed eerst enkele jaren ervaring op bij andere kantoren, om dan samen met medezaakvoerder Dirk Janssens IRRES op te richten. “We zijn gestart in 2012 en langzaamaan gegroeid. Ondertussen is IRRES een gerespecteerd kantoor met acht medewerkers. En daarop ben ik best trots.”

Zo vader, zo zoon

Wat verbindt vader en zoon, behalve de ondernemersgeest en een hart voor Latem? Ewald: “Hard werken, zelfontplooiing en ambitie.” Pieter-Jan beaamt: “Ik heb de werkethiek van mijn vader meegekregen. Ook de drive om dingen zelf in de hand te nemen en je eigen lot te bepalen. Mijn vader heeft mij altijd gestimuleerd om ervoor te gaan.” Wat Pieter-Jan het meest waardeert aan zijn vader, is diens doorzettingsvermogen en eerlijkheid. Ewald kan altijd en overal iedereen in de ogen kijken. Andersom apprecieert Ewald vooral Pieter-Jans gedrevenheid om iets van zijn leven en werk te maken. Met passie 100 procent voor zijn dromen te gaan.

Goed toeven langs de Leie

Vader en zoon Demeyere lopen vaak bij elkaar over de vloer. Ze brengen allebei het merendeel van hun tijd door in Latem. Maar waarom houden ze zo van onze regio? Dat is voor allebei de rust, het groen en de vele natuurgebieden waar Ewald ’s zondags graag gaat wandelen. Voor Pieter-Jan staat de Leie met stip op nummer 1. Hij is verzot op water en de prachtige Leiezichten in de streek. En wat typeert Latem op andere vlakken? Pieter-Jan: “Hier heerst een ondernemend klimaat, een ruimdenkende sfeer en een groot vrijheidsgevoel. Achter elke gevel schuilt een interessant verhaal.”

Kansen verzilveren

Tot slot een vraag aan Pieter-Jan: is het een troef om een gewaardeerde ondernemer als vader te hebben? “Jazeker. In eerste instantie omdat ik ontzettend veel van hem heb geleerd. Mijn vaders goede reputatie heeft het voor mij makkelijker gemaakt om zelf een zaak uit te bouwen. Ik had daardoor zeker een streepje voor. Maar als puntje bij paaltje komt, moet je het natuurlijk zelf nog bewijzen.”

Irres vastgoedmakelaars
kortrijksesteenweg 19
9830 sint-martens-latem
www.IRRES.be

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart