Yves Chung

Aan het woord

Yves Chung is een selfmade man, een autodidact die zijn expertise liet groeien vanuit een grote liefde voor vintage. “De schooltijd was niet zo mijn ding” vertrouwt hij ons toe. “Maar van mijn vader kreeg ik een gezonde handelsgeest mee. Al op jonge leeftijd kocht en verkocht ik spullen”.

Zo ontdekte hij vintage stukken, te situeren in de periode midden jaren ‘50 tot jaren ’70. In die periode ontstonden heel wat meubels die vandaag geprezen worden als vintage designklassiekers. Denk maar aan de ‘lounge chair’ – liefst met Ottoman – van Charles Eames, de ‘Panton Chair’ van Verner Panton, de ‘Swan chair’ en ‘Egg chair’ van Arne Jacobsen, om er slechts enkele te noemen. “Goede klassiekers blijven altijd in waarde stijgen” weet Yves Chung best. “Ik heb steeds alles wat ik verkocht geherinvesteerd in nieuwe stukken”. Dat leidde in 2007 tot de opening van ‘Pellegrini Design’.

Wat hier te bewonderen staat beschouwt hij als zijn privécollectie, waarin hij blijft investeren om ze op een nog hoger niveau te tillen, maar waarvan hij weloverwogen ook stukken moet loslaten voor verkoop.

Bekendheid heeft twee zijden

Yves Chung waakt over zijn stukken van bij de aankoop tot de verkoop. Zijn moto: “Bij enige twijfel afblijven!”. Alle details moeten kloppen, zoals bv. de zorg besteed aan stiksels bij zetelstoffering. De bekendheid van het Tv-programma ‘Stukken van mensen’ levert hem meer instroom op, maar het aanbod is niet altijd waardevol, hoort vaak eerder thuis in een kringloopwinkel.

Zo komen er ook vaker mensen aankloppen uit pure nieuwsgierigheid, om een selfie te nemen,… wat niet de bedoeling kan zijn, zeker omdat Yves Chung zoveel mogelijk alles zelf wil doen. Dat sluit kleine herstellingen in, stoffen of leder uitzoeken, geschikte vaklui spotten om de ingekochte stukken in topstaat te brengen voor verkoop.

Dat en nog veel meer maakt hem steeds meer uniek in België. “Collega’s zoeken meer naar hogere marges, terwijl deze voor vintage designklassiekers eerder beperkt zijn” licht Yves Chung toe. “Zolang de stukken ook nieuw te koop zijn, wat voor heel wat bekende meubels het geval is, zit de verkoopprijs tussen 50% en maximaal 75% van de nieuwprijs. Die nieuwprijs blijft wel stijgen, maar vergeet zeker niet het werk voor het in orde zetten… en dan kan elk voor zich rekenen”.

Bredere interesse

Yves Chung heeft een voorliefde voor vintage, maar maakt ook wel eens een uitzondering met iconische designklassiekers als bv. de alom vermaarde ‘chaise longue’ van Le Corbusier, Bauhaus klassiekers als Mies van der Rohe met o.a. de Barcelona serie, enz.

Ook zijn deelname aan het programma ‘Stukken van Mensen’ wakkert verbreding aan met andere stukken dan uitsluitend meubels. Het gaat om verlichting, decoratiestukken, kunstwerken… tot een zwarte Gibson gitaar van blueslegende BB King!

Recent opgenomen blikvangers in zijn collectie zijn de exclusieve ‘Taschen’-boeken. “Uitverkochte edities klimmen zeer snel in de prijzen” vertrouwt Yves Chung ons toe. We mochten het veel besproken Helmut Newton boek doorbladeren en het Ferrari-boek bewonderen, prachtig ingesloten in een authentiek Ferrari motorblok.

“Vintage stukken moeten gebruikssporen vertonen, karakter en hun tijdsgeest uitstralen.”

The Homestagers

Yves Chung heeft alles in huis voor het verzorgen van een volledige interieurinrichting in vintage stijl. Totaalinrichting van kamers tot volledige panden, maar ook verhuur voor filmsets of theater, is wat hij aanbiedt met ‘The Homestagers’.

“We zoeken ook gericht naar bepaalde stukken voor onze klanten” vervolgt Yves Chung. “We laten interieurs ook stapsgewijs groeien vanaf één of meer ‘must haves’, adviseren graag bij een gemengde inrichting met nieuwe en vintage stukken”.

Expert op de buis

Yves Chung is een graag geziene expert in het Play4 programma ‘Stukken van mensen’, waarvan eind oktober een nieuwe reeks start. Enkele weken later volgt ‘Stukken van Dealers’, dat de kijkers een blik achter de schermen biedt.

“Ik zal het volledige traject tonen van inkoop over herstelling/restauratie tot verkoop” verklapt Yves Chung ons al.“We leveren bij Gert Verhulst en een lounge in Antwerpen”. Zijn expertise geniet internationaal succes met verkoop naar Nederland, Duitsland, tot zelfs Zuid-Korea. Toch blijft hij bescheiden: “Het is goed zoals het is. Het voelt nog steeds aan als een hobby, als iets wat ik graag doe!”.

Dikberd 34, 4D, 2200 Herentals

www.pellegrinidesign.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart