Paul Renson
Mondiale speler voor gezond wonen
Renson is een West-Vlaams familiebedrijf, in 1909 ontstaan in Waregem.
Vier opeenvolgende generaties ontwikkelden met hun eigen visie en zin voor ondernemerschap vanuit de oorspronkelijke activiteit voortdurend nieuwe opportuniteiten en veroverden de wereldmarkten. Quartier Latem ontmoet
Paul Renson, CEO Renson.
Quartier Latem: Wat is volgens u het geheim van het West-Vlaamse ondernemerschap?
Paul Renson, de vierde generatie die het familiebedrijf leidt: Wij zijn ‘doeners’ die vaak handelen vanuit het buikgevoel. Snel schakelen ligt in onze aard als West-Vlaming. Nieuwsgierigheid is zeker belangrijk om verder te kijken dan wat je dagelijks bezighoudt.
Gezond verstand gecombineerd met een lange termijn visie helpen om de juiste keuzes te maken.
Een ander kenmerk is de sterke regionale verankering. We onderhouden goede contacten met scholen, de gemeenten en het sociale leven dat zich daar afspeelt.
Als ondernemer moet je avontuurlijk zijn waar nodig, durven buiten komen en over de grenzen kijken. Op dat vlak zijn we als Belg algemeen gesproken veel te bescheiden.
QL: Hoe belangrijk is de kracht van het familiebedrijf bij dat ondernemerschap?
Paul Renson: Thuis werd er altijd over de zaak gesproken aan de keukentafel. Als jongere krijg je zo als het ware het ondernemerschap ingelepeld. Een familiebedrijf heeft een zeer sterke dynamiek om de toekomst van het bedrijf verzekeren.
Ook hier bereidt de volgende generatie zich voor om Renson in de toekomst te sturen. Mijn oudste zoon deed ervaring op bij Deloitte. Al snel voelde Leon de drang om zijn eigen zaak op te zetten en had hij daarvoor ook een concreet plan. Dat was aanleiding tot de ontwikkeling van eSafe als nieuwe bedrijfstak binnen Renson. Met de ‘Fenix’-pakketbrievenbussen bieden we een oplossing voor het grote aantal pakjes dat aan huis en bij bedrijven wordt geleverd.
Er is grondig doorgedacht over een totaalconcept, dat een aantrekkelijk hedendaags design, praktijkgerichte functionaliteit en zelfs connectiviteit met parlofoons omvat.
Onze dochter Charlotte heeft haar plaats binnen de ‘future proof’-werkgroep en de Raad van Advies binnen Renson. De jongste, Hubert, is avonturier en is nog zoekende.
QL: Het begon allemaal in 1909 met raampompen, deurkrukken en scharnieren.
Het aanbod evolueerde met een sterke focus op ventilatie. Is dit de basis en groeimotor voor wat Renson vandaag is geworden?
Paul Renson: Ventilatie is uiterst belangrijk. We hebben ooit CO2-meters uitgedeeld als giveaway en het meetresultaat was vaak confronterend en legde de nood aan aandacht voor een gezond binnenklimaat bloot.
Renson heeft zijn focus verlegd van productiebedrijf naar een kennis- en innovatiebedrijf.

We hebben ons productenpallet verbreed en spreken de markten aan met ‘Creating healthy spaces’ als baseline.
De Covid-pandemie heeft het thema ‘gezond binnenklimaat’ een stevige boost gegeven en ook na de gezondheidscrisis is dat blijven nazinderen bij het grote publiek.
Vandaag richt Renson zich op totaaloplossingen met een focus op gezonde leefruimten. We bieden voor elke situatie de juiste oplossing, blijven onafgebroken zoeken hoe we het verschil kunnen maken tegenover anderen. Gezonde lucht zonder geluidshinder is daar een voorbeeld van. We beschikken over een eigen akoestisch labo dat we inschakelen bij de productontwikkeling.
QL: Renson manifesteert zich daarnaast al ruim een decennium als ‘outdoor specialist’. Dat programma is zeer zichtbaar naar buiten. Vanwaar deze keuze?
Paul Renson: Met onze ‘outdoor living’-collectie verbinden we binnen met buiten. Die ontwikkeling kadert perfect binnen onze visie op ‘Creating healthy spaces’.
Covid zorgde voor een grote bewustwording bij de mensen van hoe belangrijk de natuur – het buitenleven – is voor de gezondheid. Wij stimuleren de buitenbeleving met oplossingen die het mogelijk maken om langer en comfortabeler te genieten van de periferie van een woning.
Woningen en appartementen in het bijzonder worden kleiner. Mensen moeten zich daaraan aanpassen, maar ook wie klein behuisd is moet steeds maximaal kunnen genieten van het buitenleven.
QL: Lagune was het eerste model dat u nu al meer dan 10 jaar geleden introduceerde. Hoe omschrijft u deze productcategorie die noch als veranda, noch als een zonnetent kan gezien worden?
Paul Renson: Wij noemen het een ‘paviljoen’.
Typisch is dat het altijd verder uitbreidbaar blijft voor meer gepersonaliseerd comfort. De modellen Algarve en Camargue volgden als aanvulling aan de bovenkant van ons gamma.


‘Amani’ gaat als meest luxueuze model nog een stap verder en kan gerust als een volwaardige buitenleefruimte beschouwd worden met zeer veelzijdige gebruiksmogelijkheden, zoals een meeting room, een home-office, een home-spa, enz.
Aluminium is het basismateriaal voor het produceren van elk van deze paviljoenen en in die materie hadden we al heel wat ervaring verzameld. Bij de ontwikkeling was het belangrijk om de nodige stabiliteit in de constructie te brengen om harde weersomstandigheden buiten te trotseren. We dachten ook verder dan de productie en creëerden een soort ‘bouwpakket’ dat gemakkelijk te transporteren is en dat in amper één dag gemonteerd wordt. De Renson paviljoenen kennen wereldwijd heel wat succes en zijn belangrijke exportproducten voor ons.
QL: Wereldwijde export, maar de productie blijft in West-Vlaanderen?
Paul Renson: We zijn erg trots op het feit dat we in België produceren. Dat wordt vooral mogelijk gemaakt door een verregaande automatisering, wat de loonkost binnen de perken houdt.
Renson transformeerde zich van een productiebedrijf naar een kennis- en innovatiecentrum met maar liefst 130 medewerkers die helemaal toegewijd zijn aan onderzoek en ontwikkeling.
Nochtans niet evident voor het maatwerk dat we afleveren. Een voordeel is ook dat we de kwaliteitscontrole in onze hoofdzetel houden.
Een ander voordeel is dat we hier beter kunnen inzetten op duurzaamheid, wat we logischerwijze willen verbinden aan ons moto ‘Creating Healthy Spaces’. De productiesite in Kruisem/Nazareth telt 6700 zonnepanelen, samen goed voor 2 MW energieproductie, zodat nauwelijks elektriciteit moet worden ingekocht. Er kan tot 1,7 miljoen liter hemelwater worden opgevangen, waardoor slechts zeer beperkt nog leidingwater wordt gebruikt.
QL: Het succes van het Renson outdoor programma is helaas ook aanleiding tot kopiëren…
Paul Renson: Het kopiëren van onze producten is een bewijs dat ze goed zijn. We hebben één medewerker in dienst die zich volledig toelegt op octrooien. Met octrooien proberen we ons maximaal te beschermen tegen plagiaat. Nog sneller innoveren is een andere verdediging tegen het helaas toenemend aantal kopieën.
We stonden in 2024 voor het eerst op ‘Salone del Mobile’ in Milaan. Dat is een internationale showcase voor design die zijn gelijke niet kent, dus een grote eer voor ons.
QL: Recent kondigde Renson aan ook warmtepompen te commercialiseren. Een nieuwe poot voor Renson en/of complementair met het gamma ventilatieproducten?
Paul Renson: We zien warmtepompen als deel van onze totaaloplossing die alle technieken voor een gezond binnenklimaat bundelt. Het gaat om ventilatie, zonwering en dus ook verwarming, zonder onze toegangscontrole te vergeten. We richten ons specifiek tot bouwpromotoren omdat we hen een geconcentreerde en centraal gestuurde oplossing kunnen voorstellen.
Dat betekent een eenvoudige integratie in hun bouwprojecten tijdens de realisatie ervan en allesomvattend systeem voor gebouwenbeheer tijdens de gebruiksfase.

QL: Wat mogen we nog meer verwachten?
Paul Renson: In het najaar 2022 openden we NOA outdoor living, een zeer exclusief project dat focust op outdoor-beleving in zijn meest veelzijdige en mooiste vorm. Het is een unieke inspiratiesite, ontstaan vanuit een hechte samenwerking met meer dan 30 partnermerken rond ‘high-end-outdoor-living’. Bezoekers kunnen er kennismaken met een dozijn verschillende tuinprojecten verspreid over het 30.000m² tellende inspiratiepark.
NOA krijgt nu een make-over. We werken o.a. aan een verdere high-end upgrade van ons Amani-model en spelen de kaart van volwaardige vierseizoensbeleving, wat o.a. een sterke troef is voor horecazaken.
Tot slot is het belangrijk dat we het hoofd kunnen bieden aan de bedreiging van onze export, door het toenemend heffen van importtaksen door sommige landen.
www.renson.net