The hub

VERNIEUWEND WONEN

‘We hebben de interesse van het publiek wat onderschat’, lacht Robbert Desmet, initiatiefnemer van The Hub, het eerste Belgische innovatiecentrum en materialenbibliotheek. The Hub, dat is 350 vierkante meter presentatie- en werkruimte aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Daar hebben de oprichters van de The Hub, Robbert Desmet en Grégory Minne (zaakvoerders Woodstoxx) maar liefst 25 toeleveranciers van de bouwsector rond zich verzameld. Die tonen er hun nieuwe materialen en technieken.

We hadden eerst een kleinere setting, in Brugge, met 15 partners’, vertelt Robbert. ‘De bedoeling was netwerkkruising: architecten die projectontwikkelaars konden ontmoeten en vice versa.’ Het opzet van The Hub is veel ambitieuzer. ‘The Hub gaat over innovatie: nieuwe materialen en technieken. In één grote ruimte kunnen de deelnemende firma’s hun verwezenlijkingen tonen, terwijl wij zorgen voor evenementen.’ Er is onder andere een permanente tentoonstelling van het Nederlandse bedrijf Material District. Robbert: ‘Die mensen maken wereldwijd jacht op nieuwe materialen. Hun permanente tentoonstelling verandert om de vier maanden. Op die momenten van verandering openen wij ’s avonds een café.’

Daarnaast organiseert The Hub ook lezingen en het event Two minutes to meet. ‘Dat is een soort speeddaten voor architecten’, legt Robbert uit. ‘Om de twee minuten wordt er doorgeschoven en zit de architect tegenover een nieuwe toeleverancier.’ Maar wat leert zo’n architect dan?, vroegen we ons af. Wat zijn tegenwoordig vernieuwende materialen?

Robbert hoeft niet lang te zoeken naar voorbeelden: de lijst blijkt lang. ‘Thermisch gemodificeerd hout. Hout dat brandvertragend behandeld is, zodat we het kunnen gebruiken in hoogbouw. Spots met aanpasbare kleurenkaarten. Een nieuw type fineerplaat dat je ook buiten kunt toepassen. We hebben een partner die een type kalei-verf aanbiedt dat je ook binnen kunt gebruiken, een domotica-partner die alle nieuwe apparatuur (Wifi, smart tv’s en dergelijke) integreert. Eén van onze vaste partners maakt heel minimalistische ramen, waarvan de profielen weggewerkt zijn in de plafonds of de vloeren. Je hebt ook zonneschermen en uitschuivende luifels, geïntegreerd in één ontwerp. We hebben geen moeite gehad om partners met frisse ideeën te vinden.’

The Hub is ook een werkplek: er is een vergaderzaal en ruimte voor flexwerk. Architecten kunnen er aan een van de kantooreilandjes gaan zitten en aan de slag gaan met de geëxposeerde materialen, mood boards, etcetera. ‘We willen nog meer lijntjes uitwerpen naar de jongste generatie architecten’ bevestigt Robbert. ‘We zullen zeker nog contact leggen met Sint Lucas en de Bijloke in Gent.’ The Hub is gecreëerd voor professionals. Maar – en dat werd dus een beetje onderschat – ook het publiek toont interesse. ‘Omdat we zo’n duidelijk zichtbare ruimte hebben, krijgen we regelmatig mensen over de vloer die aan het bouwen zijn en ideeën zoeken. We moesten iets doen om op deze vraag in te spelen. Dus voor hen hebben we een catalogus samengesteld, met de producten en contactgegevens van onze Hub-partners.’ Op die manier verwezenlijkt The Hub zijn missie (info over innovatie verzamelen en verspreiden naar architecten) ook via de particulier. Al die nieuwe mogelijkheden… Het geeft te denken.

www.thehub.gent

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart