Louis Vuitton

Fondation

De Fondation Louis Vuitton viert dit jaar haar 10-jarig jubileum met de tentoonstelling “Pop Forever, Tom Wesselmann & …”, te zien van 16 oktober 2024 tot en met 3 maart 2025. Deze expositie richt zich op de evolutie en blijvende impact van Pop Art, een kunststroming die vanaf de jaren 1960 tot nu van invloed is geweest.

Het jubileumjaar 2024-2025 onderstreept de voortdurende artistieke betrokkenheid van de Fondation. De expositie belicht het werk van Tom Wesselmann, een sleutelfiguur binnen de Pop Art, met een selectie van 150 werken. Daarnaast worden 70 werken van 35 kunstenaars getoond, afkomstig uit verschillende periodes en landen. Deze kunstenaars delen een ‘Pop’-gevoeligheid die teruggaat naar de dadaïstische wortels in de jaren 1920 en zich uitstrekt tot hedendaagse interpretaties.

Pop Art, dat eind jaren 1950 in Noord-Amerika en Europa opkwam, verwerkte beelden uit stripverhalen, reclame, films en andere elementen van de populaire cultuur in kunst. De beweging, die hoge kunst en populaire cultuur samensmolt, vierde deze mix met een ondertoon van ironie.

Zonder duidelijke manifesten of grenzen strekt Pop Art zich uit over verschillende disciplines en blijft het een invloedrijke esthetiek.

“Pop Art blijft de grenzen tussen kunst en populaire cultuur uitdagen, net zoals de Fondation Louis Vuitton zelf, en overstijgt zo de tand des tijds.”

De tentoonstelling biedt een chronologisch overzicht van Wesselmanns oeuvre. Zijn “Great American Nudes” worden vergeleken met iconen van tijdgenoten als Evelyne Axell, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Marisol, Andy Warhol en anderen. Ook de invloed van dadaïsten als Marcel Duchamp en Kurt Schwitters wordt belicht. Wesselmanns focus op consumptiegoederen wordt in context geplaatst naast hedendaagse kunstenaars zoals Jeff Koons en Ai Weiwei, die deze thema’s verder verkennen in het tijdperk van globalisering.

Een bijzonder aspect is de presentatie van Wesselmanns naakten en huiselijke scènes. Deze worden gecombineerd met nieuwe werken van een jongere generatie kunstenaars, zoals Derrick Adams, Tomokazu Matsuyama en Mickalene Thomas, waarvan sommige speciaal voor deze tentoonstelling zijn gecreëerd. Dit benadrukt de voortdurende invloed van Wesselmann op hedendaagse kunst.

Fondation Louis Vuitton viert 10 jaar met een grensverleggende Pop Art-tentoonstelling

“Pop Forever” fungeert zowel als retrospectief als thematische tentoonstelling. De tijdloze aantrekkingskracht van Pop Art, die de grenzen tussen kunst en populaire cultuur blijft uitdagen, wordt hiermee op indrukwekkende wijze gevierd. Bezoekers krijgen zo een unieke kans om de evolutie van deze kunststroming te verkennen, van de vroege wortels tot haar huidige vormen. Het is een passend eerbetoon aan een kunstvorm die, net als de Fondation zelf, de tand des tijds doorstaat en culturele grenzen overstijgt.

www.louisvuitton.com

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart