lynn wesenbeek

Woman to watch

Lynn Wesenbeek & Studio Saudade, een diep gevoel voor elegantie.

Lynn Wesenbeek is een vertrouwde naam in Vlaanderen. Na een zeer gevarieerde carrière in het medialandschap, waarbij vooral het beeld van VTM-nieuwanker nog altijd fris in het geheugen gefixeerd zit, ontdekken we nu haar talent met kunstzinnige expressie.

Quartier Latem: Wat was de aanleiding om met kunst naar buiten te komen?

Lynn Wesenbeek: Er was geen plan om ‘kunstenares’ te worden. In de zomer van 2019 – net voor Covid-19 toesloeg – ontkiemde de gedachte om een nieuwe vaardigheid aan te leren. Dat kon net zo goed piano spelen geweest zijn. Ik ben altijd al zeer breed geïnteresseerd geweest. In het Heuvelland ontdekte ik een atelier en daar ging ik aan de slag met klei boetseren tot beelden, bustes…

QL: Waarom de keuze voor keramiek?

Lynn Wesenbeek: Het werken met klei, het aanvoelen van dat materiaal, maakt gevoelens los. Het is een opbouwend traject, waarvan het volgen van opleiding slechts een beginpunt is. Door de uitbraak van Covid-19 werden al mijn professionele activiteiten ‘on hold’ gezet.

Waar anderen WC-papier hamsterden, kocht ik boeken over keramiek. Ik heb veel geleerd door te experimenteren, inclusief het glazuren. Zelfs op zondag stond ik al om 7.00u op om beter te worden door ‘trial & errror’. De gezondheidscrisis gaf me de kans om me volledig te concentreren op die nieuwe vaardigheid.

Het was zeker geen strikt opzet om kunstwerken te maken, wel veeleer leuke decoratieve objecten, die de aandacht trekken, waar iedereen zijn mening over mag hebben, die iets losmaken bij de toeschouwer die ermee in aanraking komt.

QL: Wat enigszins als een soort tijdverdrijf begon, evolueerde gestaag naar een nieuwe carrièrefase. Daar zoek je dan bevestiging voor?

Lynn Wesenbeek: Een kennis, organisator van  het event ‘Tuindagen Beervelde’ gaf me de kans mijn werk te toetsen aan de werkelijkheid. De confrontatie met publiek en andere creatieve mensen was toen heel belangrijk, want ik was er voor mezelf nog niet helemaal uit of ik voor een toekomst in de kunstrichting zou gaan.

IK BENOEM MIJN WERKEN LIEVER HEEL BESCHEIDEN DECORATIEVE OBJECTEN, WANT WIE BEPAALT IMMERS DE SCHEIDINGSLIJN TUSSEN DECORATIE EN KUNST?

QL: Een blik op je werk toont exclusief hoofden, die bovendien de ogen altijd gesloten houden. Waarom die keuze?

Lynn Wesenbeek: Dat is ontstaan bij het doorbladeren van een boek, waarbij mijn aandacht getrokken werd naar een reeks hoofden uitgelijnd op een tafel, het werk van de Gentse kunstenares Maen Florin. In mijn leven en aaneensluitende carrièrefasen heb ik veel ‘kopstukken’ ontmoet, dat is ook een link. De keuze voor hoofden mag misschien ‘beperkend’ lijken, maar is dat absoluut niet. Iedereen kijkt er anders naar, mag er ook een eigen projectie op maken.

‘Gesloten ogen zien meer’: je kan er de kracht van de verbeelding op loslaten. Met gesloten ogen kan je mensen voor de geest halen, zelfs al zijn die er niet meer; met gesloten ogen kan je je overal naartoe verplaatsen…

Het kernmodel uit de collectie is zelfs geblinddoekt om extra het kijken van binnenuit te benadrukken. ‘Swimming Charlotte’ is het kleinste beeldje in de collectie en draagt een badmuts met golvend patroon, verwijzend naar de ups & downs in het leven.

QL: Je hecht veel belang aan elk detail en dat bracht je naar Italië voor de afwerking.

Lynn Wesenbeek: In 2023 reisde ik met mijn dochter naar Italië, maar door het zware noodweer in Noord-Italië werden onze plannen noodgedwongen gewijzigd. Dat bracht ons naar enkele keramiekbedrijven in de buurt van Venetië, waar ik mijn eigen glazuurafwerking vergeleek met wat deze keramiekspecialisten toonden.

Enkele dagen na onze terugkeer in België vertrok ik al met een aantal van mijn werken in de auto naar Italië om de mogelijkheden uit te zoeken.

Het werd een overtuigende ervaring wat leidde tot een hecht partnerschap. De knowhow van het traditionele ambacht is uniek en geeft elk van mijn creaties een respectvolle afwerking. Ik rij vaak naar Italië, want ik kan mijn werk nooit loslaten. We dagen elkaar voortdurend uit, hebben soms dagenlang overleg om voortdurend te verbeteren en het beste eindresultaat te halen. De hoofden worden in Italië handgeschilderd, zodat geen enkel hoofd hetzelfde is, wat ze tot een waardevol handgemaakt decoratief object maakt.

QL: Waar haal je inspiratie uit?

Lynn Wesenbeek: Uit het maken zelf van de creaties, maar ook uit de omgeving, natuur, kunstboeken… Mijn radar staat altijd aan! 

QL: Wie van dichtbij wil kennismaken met je werk kan daarvoor terecht bij ‘Studio Saudade by Lynn Wesenbeek’. Waar komt die naam vandaan?

Lynn Wesenbeek: ‘Saudade’ is een Portugees begrip dat nauwelijks te vertalen valt, maar verwijst naar melancholiek zoals die ook is terug te vinden in de Fado muziek. Het betekent zoveel als een diep gevoel voor elegantie, schoonheid en vreugde.

QL: Wat mogen we nog meer verwachten?

Lynn Wesenbeek: Ik zoek gericht mooie concept stores in België en daarbuiten – vandaag zijn er dat een 16-tal – maar waak tevens over een gezond evenwicht tussen het creatieve en de verkoop van mijn werk.

Verder droom ik van een extrapolatie naar een andere uitvoering, in casu het wereldvermaarde Venetiaanse Mureno-glas. Een uitdaging en zoektocht om in de gaten te houden!

www.studio-saudade.be

@wesenbeeklynn of @studiosaudadehome

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart