Tegendraadse aanpak CapitalatWork loont
Een ‘contraire’ aanpak in vermogensbeheer veronderstelt dat de financiële markten vaak overreageren op negatief nieuws of events wat maakt dat activa op bepaalde momenten ondergewaardeerd zijn. Contraire investeerders wensen hiervan te profiteren, uiteraard na het maken van een fundamentele analyse en waardering.
Een beetje tegendraads is ook het gevoel dat je krijgt als je chief investment officer Erwin Deseyn van de gespecialiseerde vermogensbeheerder CapitalatWork, actief in de Benelux, aan het woord laat.
De beste investering die hij ooit deed, was de tijd en energie die hij spendeerde aan de opvoeding van zijn drie zonen, zei hij in een vroeger interview. De unieke aanpak van Deseyn en zijn team werd dit jaar door Lipper Refinitiv bekroond met drie Fund Awards en een Group Award. Wat maakt deze gespecialiseerde vermogensbeheerder, zo succesvol? “Onze beleggingsstrategie wordt aangedreven door drie motoren,” begint Deseyn het verhaal over zijn no-nonse aanpak. “De eerste driver is asset allocation. CapitalatWork specialiseert zich sinds haar ontstaan in de drie grootste markten en die consistentie is onze sterkte. We beperken ons dan ook tot de drie corresponderende asset categorieën: beursgenoteerde aandelen, bedrijfsobligaties en staatsobligaties. U hoort mij niet zeggen dat andere asset categorieën zoals vastgoed of commodities geen plaats hebben in vermogensbeheer. Maar dat is niet waar onze expertise ligt.”
“CapitalatWork specialiseert zich sinds haar ontstaan in de drie grootste markten en die consistentie is haar sterkte.”
Eigengereide beleggingsselectie
Tweede motor voor rendement is een eigengereide beleggingsselectie. “De twee belangrijkste, om niet te zeggen enige, parameters die we hanteren zijn vrije cashflow en ondernemingswaarde. Vrije cashflow leidt op lange termijn sowieso tot meerwaarde voor de belegger.
Ofwel via dividend, ofwel via bedrijfsinvesteringen, ofwel via inkoop van eigen aandelen: in alle drie de scenario’s is de belegger op termijn beter af.” Dat betekent uiteraard wel dat CapitalatWork niet inspeelt op nieuwe trends of op de hype van jonge bedrijven springt. “Noem dat gerust conservatief”, antwoordt Deseyn.
“Er zullen wel mensen zijn die geld verdienen met crypto’s. Ik loop liever een paar opportuniteiten mis, dan in avonturen te stappen waar ik het einde niet van ken.” Deseyn (55) heeft meer dan 32 jaar ervaring in vermogensbeheer en is sinds 1999 bij CapitalatWork aan de slag. Hij heeft al heel wat extreme marktomstandigheden meegemaakt. Dat brengt ons bij de derde motor achter zijn aanpak. “Een consistente strategie betekent niet dat onze beleggingsportefeuille statisch is. Hoge spreads, negatieve rente, oplopende inflatie… Je moet inspelen op anomalieën, door met actief management snel en flexibel te reageren. De strategie ligt vast, maar tactische ingrepen zijn belangrijk. Zo hebben we op het juiste moment gekozen voor inflation linked bonds.”
Geen fan van passieve fondsen
Deseyn is dan ook geen fan van passieve fondsen, een fenomeen dat wel wat aanhangers kent. De actieve aanpak werkt duidelijk. Over een periode van 25 jaar klopt ons aandelenbeheer de MSCI World index met zo’n 2 procent op jaarbasis. “Op 25 jaar betekent dat een rendement dat dubbel zo hoog ligt.” Voor de beleggingsstrategie van CapitalatWork is de steeds strenger wordende SFDR-regelgeving (Sustainable Finance Disclosure Regulation) een ‘minor issue’, aldus Deseyn. Al staat hij er wel kritisch tegenover. “Het is alsof je de slechtste leerling van de klas op de gang zou zetten. Hoe wil je dan dat die ooit iets bijleert? Volgens mij wordt er veel te veel nadruk gelegd op exclusie, terwijl je bedrijven net moet engagen op dat vlak. Geloof mij, er is vandaag geen enkele CEO van geen enkel bedrijf die niet bezig is met duurzame bedrijfsvoering.”
Dat Deseyn een teamplayer is, valt niet te ontkennen. Meermaals legt hij de nadruk op het belang van het team en de ervaring die ze hebben. “Onze 10-tal analisten volgen zo’n 200 bedrijven. Die doorgedreven analyse van voor ons vertrouwd terrein: dat is onze sterkte”, klinkt het overtuigend. “Waarmee ik niet zeg dat een CIO niet belangrijk is”, lacht hij. “Ik doe dit nu 12 of 13 jaar en ga nog zeker vijf jaar door. Maar het is niet zo dat wanneer ik vertrek, de volgende CIO volledig zijn eigen visie zal doordrukken en de beleggingsstrategie op zijn kop zal zetten. Neen, we hebben hier een pareltje in handen, het is zaak dat die wordt doorgegeven.”